Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Ľubomír Kotrha

VOJTĚCH VARYŠ: Slováci volí prezidenta. Bude to Fico?

V sobotu 15. března se na Slovensku koná první kolo prezidentských voleb. Jeho favoritem je premiér a lídr populistického Směru Robert Fico. Koncovka se mu ale nakonec může vymknout z rukou. Že by nakonec Bratislavě vládl politický nováček Andrej Kiska nebo sebevědomý poslanecký solitér Radoslav Procházka?

V tomto typu voleb mají na Slovensku tradici. V letech 1999 a 2004 bylo hlavním tématem voleb, jak zastavit Vladimíra Mečiara. V podobné situaci je dnes Fico. Jeho strana má nadpoloviční většinu v parlamentu a on sám je natolik populární, že by mu v hladké cestě do úřadu hlavy státu nemělo nic bránit. Dlouho to vypadalo, že hlavní otázkou prezidentských voleb je, kdo Fica vystřídá v premiérské funkci a tím i v čele Směru. Nejvíce se skloňovalo jméno ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Paleta protikandidátů je hodně rozdrobená a žádného skutečného vyzyvatele z řad standardní opozice Robert Fico neměl. Dva bývalí předsedové konzervativního KDH, expremiér Ján Čarnogurský a bývalý předseda parlamentu Pavol Hrušovský, jsou politicky za zenitem. Přesto Hrušovského společně podpořily pravicové strany. Přestože se o něm ví, že by si ho Fico nejradši přál za soupeře do druhého kola. Právě proto, že to pro něj žádný soupeř není.

Z KDH původně pochází i třetí kandidát: razantní mladý právník a nyní nezařazený poslanec Radoslav Procházka. V průzkumech se objevuje na druhém až třetím místě a varianta, že by proti Ficovi nakonec postoupil do druhého kola on, ještě není vyloučená.

Téměř na poslední chvíli do klání vstoupil také herec a několikanásobný exministr (zahraničí, kultury) Milan Kňažko. Jeho šance uspět jsou pramalé, může však ubrat důležité body jiným pravicovým kandidátům, nejvíce právě Procházkovi.

A tak se zdá, že muž, který má největší šanci Fica porazit, je zároveň ten nejnebezpečnější. Nepolitik, filantrop a milionář Andrej Kiska chce rozdávat prezidentský plat chudým, hodně hovoří o své nezávislosti a místo programu nabízí především svůj příběh úspěšného podnikatele. Pokud si slovenští voliči budou v druhém kolem vybírat mezi Kiskou a Ficem, není jim co závidět.