Miloš Zeman, Petr Nečas

Miloš Zeman, Petr Nečas Zdroj: ČTK, Nguyen Phuong Thao

VILIAM BUCHERT: Ještě by Zeman pořád jel do Soči? A Nečas stále považuje Pussy Riot za vrchol nevkusu?

Miloš Zeman má podle všeho hodně krátkou paměť, nebo jen postupuje podle své knihy, která se jmenuje „Jak jsem se mýlil v politice“. Prezident v souvislosti s krizí kolem Ukrajiny zapomíná, co sám svými někdejšími výroky způsobil. V lísání se k Rusku a dalším diktátorským režimům ale není sám. Expremiér Petr Nečas si jistě také vzpomene na své proputinovské úlety.

Kudy Zeman chodí, tam říká, že nesmíme kvůli lidským právům poškodit české obchodní zájmy. Konkrétně například v Uzbekistánu, kterému vládne diktátor Islam Karimov, který zrušil cestu do Prahy, protože ministři Sobotkovy vlády si na něj „nenašli čas“. Prezident si ale zřejmě nevzpomíná na podzim loňského roku, kdy se právě kvůli jeho slovům bouřily arabské země.

Zeman ohrozil české zájmy

Miloš Zeman prohlásil, že česká ambasáda v Izraeli by se měla přestěhovat z Tel Avivu do Jeruzaléma. „Já jsem jmenoval vládu, o níž mohu s jistotou prohlásit, že kdyby byla delší dobu ve funkci, tak by mohla tuto myšlenku podpořit. Protože budou předčasné volby, tak si počkám, jaká bude vláda nová, a pokusím se budoucího premiéra a ministra zahraničí přesvědčit, aby o této myšlence uvažovali,“ tvrdil Zeman. Jenže to je pro Palestince a další Araby otázka nesmírně citlivá.

Jistotou je, že novou vládu o tom rozhodně nikdy nepřesvědčí. Ostatně současný ministr zahraničí Lubomír Zaorálek tehdy na adresu hlavy státu řekl: „Od arabských partnerů zaznívá, že jsou věci, které se mohou zásadně změnit, pokud by Česká republika zaujímala podobná stanoviska. Podle mě to může mít obchodní rizika, ale i bezpečnostní.“ Takže naše obchodní zájmy ohrozil prezident, jen má krátkou paměť.

Každý, kdo sleduje vývoj v Rusku, také ví, že Vladimir Putin je člověk, který se nezastaví před ničím. Člověk, který nedodržuje pravidla hry a nadále si počíná, jako by byl ještě pořád agentem tajných služeb. On to Miloš Zeman a jeho spolupracovníci na Pražském hradě skutečně nevědí? Nebo prezident více naslouchá svému rádci z ruského Lukoilu, Martinu Nejedlému? Z těchto pohledů se jeví Zemanova únorová exhibice s Putinem na olympiádě v Soči jako něco, co byla velká diplomatická chyba.

Jenže Zeman v tom není sám.

Hovoří za Putina

Expremiér Petr Nečas loni i předloni napadl členky punkové skupiny Pussy Riot, které proti Putinovi pravidelně protestují. Nečas dokonce radil ruským novinářům, ať ze skupiny „nevytvářejí falešné modly“. Nebo: „Je nutné zabránit některým módním politickým projevům, které mají vliv na český export… Umělé a falešné adorování takové záležitosti, jako je Pussy Riot, je něco, co je vrcholem nevkusu, a v žádném případě ne něco, co symbolizuje svobodu a demokracii. Přesto se část politiků nechá unést touto módní vlnou, a má to potom dopad na toto exportní teritorium," řekl také Nečas. Lépe by to neřekl ani sám Putin. Bývalý premiér by také mohl konkrétně uvést, jaké dopady to mělo. Žádné.

Ode zdi ke zdi

Česká zahraniční politika jde někdy ode zdi ke zdi. Buď někoho ve světě naštveme, protože někdo je až příliš aktivistický. Nebo někomu pochlebujeme a ponižujeme se, přestože to nemá žádnou cenu.

Jedním z příkladů je už skoro čtvrt století trvající nesmyslná diskuse o tom, zda zvát do Česka tibetského dalajlamu, nebo představitelé Tchaj-wanu. Jistě, komunistické vládě v Pekingu se to nelíbí a nelíbí se to ani některým českým přisluhujícím podnikatelům a politikům. Jenže co se stalo ve skutečnosti? Čína protestuje, obchod běží dál. Nikdy tomu nebylo jinak. Dalajlama byl u nás již mnohokrát, politici z Tchaj-wanu jezdí opakovaně. Jen někteří lidé si pořád vymýšlejí témata, aby se zavděčili autoritářským vůdcům v cizině.

Kde to končí, vidíme na Krymu.