Jan Keller

Jan Keller Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Koho zabije neřízená střela Jan Keller? Zničí eurolídr ČSSD socialisty, nebo komunisty?

Sociolog Jan Keller je známý svými velmi vyhraněnými levičáckými názory. Proto ani nepřekvapilo, že byl zařazen na první místo kandidátky ČSSD pro květnové volby do Evropského parlamentu. Jenže Keller je až tak nalevo, že se míjí s politikou socialistů a hovoří i píše, jako kdyby byl členem KSČM.

Ostatně v dobách totalitního režimu lídr kandidátky ČSSD v komunistické straně, jež potlačovala vší silou svobody občanů, byl. A o svobodě a nesvobodě Keller rád přemýšlí dodnes. Někdy tak mohutně, že se zcela míjí s politikou sociální demokracie, která ho nominovala. Premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek například o Ukrajině říkají, že svržený Janukovyčův režim byl špatný, že podporují novou vládu a že Rusko provedlo nepřijatelnou vojenskou akci na Krymu. Keller včera (podle deníku Právo, do něhož skoro každý den píše komentáře) ve Žďáru nad Sázavou občanům na besedě ale tvrdil, že v tomto případě „je nesmysl fandit jedněm proti druhým, protože to nemůže dobře dopadnout“. Také si myslí (v tomto případě správně), že peníze, které EU na Ukrajinu pošle, skončí v černé díře a že evropské dotace rozkradou místní oligarchové.

Nezbývá než se ptát, jaká je tedy vlastně evropská politika ČSSD? Platí to, co říká premiér a šéf diplomacie? Nebo to, co říká její eurolídr? A koho bude v Evropském parlamentu Jan Keller (určitě se tam dostane) zastupovat? Sebe? Stranu? Socialisty? Komunisty? Anarchisty? Populisty? Podle jeho textů a vyjádření tak nějak všechno dohromady.

V květnovém hlasování však paradoxně nemusí být Kellerův nálet pro ČSSD až tak nevýhodný. Levicový sociolog by mohl ubrat hlasy komunistům i populistům Okamurova ražení. Otázkou je, co s neřízenou střelou pak. Jedině, že se na Kellera jako na všechny naše europoslance rychle doma zapomene.

Zajímavé také bude sledovat, jak bude zástupce vládní ČSSD spolupracovat v Europarlamentu se zástupci vládního hnutí ANO. Jan Keller totiž léta nesnáší neoliberalismus, protože ten podle něj „člověka bere jako firmu neustále soupeřící s ostatními lidmi, též coby firmami“. Jenže Andrej Babiš pořád opakuje, že i stát chce řídit jako firmu.