Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Kalousek: Fešácké důchody nebudou, ať si lidé šetří

Miroslav Kalousek promluvil na radiu Frekvence 1 a hned stačil podráždit mnoho lidí. Hájil úspory za jeho vládnutí a ministerstvu a naznačil, že s důchody to nebude slavné a lidé se o sebe mají postarat sami.

„Když zvolíte úspornou politiku jako nezbytnou součást hospodářské politiky, tak se to nesetká vždy s kladnou odezvou na veřejnosti. Obecně každý souhlasí s tím, že šetřit se musí, ale každý je přesvědčený, že zrovna na něm určitě ne,“ sdělil Kalousek na Frekvenci 1. Informoval o tom server EuroZpravy.cz. A pak se dal i do důchodů: „Oblíbení politici tohle neříkají, protože nikdo není rád nositelem špatných zpráv. To nejhorší, co politik může říkat, je lakovat budoucnost narůžovo a lhát. Čekáte-li fešácký důchod, tak ho můžete mít, pokud budete mít naspořeno. Čekáte-li ho od státu, tak fešácký nebude," dodává exministr financí.

Reakce internetového lidu (čti anonymních hulvátů) byla zcela očekávatelná. Některé výlevy celkem nestojí za komentář. Jeden rozhořčený občan třeba píše: „Je třeba zrušit církevní restituce, a pokud to nebude možné, zdanit je 100 %. A hned bude na důchody!“ Občan by si měl někdy zjistit čísla. Celá částka náhrady církvím na oněch třicet let je tak vysoká, že to činí výplatu českých důchodů za pouhé dva měsíce. Pokud z tohoto čísla není jasné, že dotyčný občan mele nesmysly, měl by se vrátit na první stupeň základky.

Jako verbež…

Druhá výtka, odhlédnuto od poněkud expresivního jazyka, je o něco věcnější: „Kalousku ty debile tak mně řekni z čeho si na ten důchod mám šetřit z částečného invalidního důchodu 2. stupně v částce 6 300 Kč. Holt když budu mít starobní důchod malej a nebude na platby nájmu atd. tak to udělám zrovna tak jak ta cikánská verbež a budu chodit po sociálce. A stejně mě ty peníze vyplatíš když to nebude důchodem tak to bude na sociálních dávkách !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!“

K „cikánské verbeži“ je třeba také dodat některá čísla, abychom nežili v mýtech. Na Reflex.cz to loni v červenci popsala tehdejší zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková: „Prostředky, které jdou ze čtyř set miliardového státního rozpočtu na dávky státní sociální podpory, jsou v řádu asi čtyř desítek miliard, jde tedy o necelou desetinu státního rozpočtu. Řada z těchto dávek je prakticky nezneužitelná – rodičovský příspěvek získá téměř každý, kdo má dítě, porodné každý kdo prokáže, že porodil. K manipulování může docházet u přiznávání příjmů při pobírání dávek v nezaměstnanosti. Jejich příjemci mohou pracovat načerno a příjmy nepřiznávat. Tam však hraje velkou roli rozhodování příslušného úřadu o přidělení dávky a možnost provádění kontrol u zaměstnavatelů, zda nezaměstnává lidi načerno. Částky, které by byly takto zneužívány, nepřesáhnou několik desetin procenta z celého státního rozpočtu. Velkým problémem pak zůstávají takzvané dávky na bydlení. Ty bývají vyšší, takže vzniká dojem, že určitá rodina má vysoký příjem pouze ze sociálních dávek, tedy že se jí vyplatí žít pouze z tohoto příjmu. Ovšem jak jsem již uvedla, velká část těchto dávek vůbec nekončí v rukách jejich příjemců, ale třeba majitelů ubytoven. Právě oni v konečném důsledku celý dávkový systém zneužívají ve svůj prospěch.“

Kdo to zavinil

Takže ani tady se řešení nedobereme. Pokud by se pán zařídil jako tzv. cikánská verbež, asi by moc nezbohatnul a jeho problém to neřeší. Problémy ohledně důchodů jsou dva, jednak je to aktuálně od roku 2008 světová ekonomická krize a její následky, jednak je to nízká porodnost, která má za následek stárnutí populace. Za krizi nemůžeme, vznikla jinde, ani Kalousek za ni nemůže. Spory se mohou vést jen o zvládání té krize.

S tím stárnutím je to ale problém na desítky let. Lidé si myslí, že když si platí sociální pojištění, je to jako když si spoří do krabice a v důchodu si své peníze odtamtud vezmou. To je ovšem omyl. Od dob Bismarcka máme my i jiné země průběžný důchodový systém. Stát sesype všechny peníze do jedné krabice a pak každý rok něco utratí. Každý rok dá tolik, kolik vybral. Když vydá víc, zadluží se a z dluhů platí procenta. To jsou v našem případě desítky miliard korun do kanálu. Peníze ale nejsou, tak se zadlužujeme. Protože je málo dětí, je zase málo těch kdo přisypávají jako aktivní pracovní síla do společné pokladny. Z hlediska důchodů je jedno, co si člověk platil v roce 1974, ale kolik lidí platí dnes. Problém Kalouskova receptu je právě v tom, že lidé by si skutečně měli rozumně šetřit předem, jenom dnes nemají moc z čeho šetřit, zvláště ti, co nemají práci.

Potřebujeme rodit a pozvat cizince

Jednoduchý recept na to ale není. Průběžný systém zachrání jen vzestup porodnosti a návrat lidí do práce. Máme asi tolik nezaměstnaných, jako je tu zahraničních pracovníků. Chtít cizince vyhnat, jak občas nějaký nacionalista navrhuje, by ale znamenalo jen to, že by Češi museli pracovat za jejich peníze a jejich podmínek, nebo že práce podraží – a pak podraží všechno. Je to marné, kdo může, ať šetří, kdo nemůže, ať se modlí za příchod rozumných imigrantů nebo větší plodnost českých žen. Nebo za nalezení oceánu ropy někde v hloubi pod Řípem. Hádejte, co z toho se dá zařídit nejsnáze.

EuroZpravy.cz