Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

MIROSLAV CVRČEK: Krachuje největší bitcoinová burza. Uživatelé bitcoinu přesto oslavují. Proč?

Největší bitcoinová burza světa, Mt. Gox, v pondělí definitivně zavřela krám. Stalo se tak po mnohatýdenních problémech s transakcemi, které tato burza měla. Šéf burzy Mark Karpeles pak uvedl, že jde o chybu protokolu bitcoinu. Skutečnost je ale trochu jiná.

Představte si, že z nějakého důvodu zkrachuje největší česká směnárna, kde se mění koruny za jiné měny. Budete to považovat za předzvěst konce české koruny? Asi ne. Podobné je to s burzou (směnárnou) Mt. Gox. Nejde totiž o vadu kryptoměny bitcoin, ale o chybu softwaru této konkrétní burzy, sídlící v Japonsku.

„Protokol bitcoinu nemá problém, je funkční,“ říká hlavní analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta. „Software, na kterém burza Mt. Gox běžela, obsahoval chybu. Někdo tuto chybu zneužíval, zadával dvojí příkazy k transakci, a Mt. Gox mu tudíž vyplácela více, než měla,“ vysvětluje Brychta s tím, že bitcoinová komunita o této možnosti věděla, ale sám Karpeles to podceňoval a až nyní zjistil, že mu chybí docela velká suma.

Ovšem tím, že tento problém začal řešit pozdě (podle informací, jež vyplouvají na povrch, umožňovala burza popsané krádeže bitcoinů několik let!!), dostal se zřejmě do neřešitelné situace. Zatím se mluví o tom, že z Mt. Gox byly ukradeny bitcoiny v přepočtu dnešního kursu asi za 400 miliónů dolarů, ale jde dosud jen o spekulaci. Problém je, že celý problém svedl Karpeles na protokol bitcoinu, čímž s cenou této digitální měny poněkud zamával. Ovšem ne tak, jak byste čekali podle některých novinových zpráv.

Bitcoinová komunita totiž o tom, že je Mt. Gox v problémech, věděla a cena bitcoinu na jiných burzách nespadla o moc níž než na 500 dolarů za BTC a nyní opět roste, když se ukázalo, že problém není v bitcoinu jako takovém.

Ve společném prohlášení další burzy pod hlavičkou Bitcoin Foundation (sdružení starající se o věci kolem bitcoinu) Mt. Gox ostře odsoudily. „Stejně jako jinde i na tomto poli jsou špatní hráči, kteří musí být vyřazeni,“ napsaly. Krach Mt. Gox se nyní bere jako očištění celého systému. „Novější burzy, jež dál vznikají, vypadají velice dobře. Krach Mt. Gox a vznik nových burz považuji za součást procesu zkvalitnění služeb,“ dodává k tomu Brychta.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru