Ano

Ano Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Hnutí ANO chce omezit diskuse ve sněmovně. Dobrý nápad, který je ale mimo realitu

Andrej Babiš musí v Poslanecké sněmovně hodně trpět. Jeho hnutí ANO totiž přišlo s převratnou myšlenkou (už čtyři měsíce po volbách), že by bylo dobré omezit řečnickou dobu v zákonodárném orgánu, omezit přestávky pro jednání klubů i faktické poznámky, či zrušit přednostní právo šéfů politických stran vystoupit.

Pokud někdo sledoval nesmyslně dlouhé a neplodné jednání sněmovny, které poslanci předvedli při hlasování o důvěře pro vládu premiéra Sobotky, dal by hnutí ANO za pravdu. Někdy se to tlachání fakt nedá vydržet. Jenže podstata parlamentní demokracie není v tom, že vše uděláme tak, jak si to představuje pan Babiš (v Agrofertu to může dělat, jak chce), ale naopak v možnosti, aby byl slyšet každý. Že je to často naprosté trápení, které odvádí od skutečné práce, je věc jiná.

Ale podívejme se podrobněji na návrhy hnutí ANO. Zda tedy ano, či ne.

Podle hnutí by mohl poslanec či poslankyně k jednomu bodu hovořit jen dvakrát deset minut. Vzhledem k tomu, že zákony mají být pořádně zpracovány a předjednány ve výborech, je dohromady dvacet minut až moc. Takže ano.

Omezit faktické poznámky. Ty zabírají vždy jen malou chviličku. Tedy ne, navíc bývají často k věci.

Omezit přestávky pro jednání stranických klubů. Vzhledem k tomu, že se mnohdy nevyužívají na novou dohodu o daném tématu, ale jen k úmyslnému přerušení jednání, určité omezení by neškodilo.

 Zrušení přednostního práva pro vystoupení předsedů stran (mají ho i předsedové klubů). V tomto případě určitě ne. Sněmovna neslouží jen k projednávání zákonů, ale je také permanentním střetem idejí a postojů, který se má samozřejmě odehrávat i v období mezi volbami. Kde jinde by měli šéfové stran a klubů jasně formulovat pro své voliče stanoviska, když ne v Poslanecké sněmovně? Pokud nemá na něco podobného Andrej Babiš čas a náladu, neměl se nechat do parlamentu zvolit.

Vzhledem k tomu, že ostatní strany si budou chtít uchovat možnost vystupovat a někdy i exhibovat za každou cenu a vždy (zejména když běží přímý přenos na ČT24), tak návrhy ANO budou odmítnuty.

A malý dovětek. Martin Komárek, poslanec hnutí ANO, chce navrhnout, aby se na půdě sněmovny nemohl prodávat tvrdý alkohol. Tak tomu rozumíme úplně. Kolega Komárek měl totiž vždy raději víno…