Putin, Hadamczik

Putin, Hadamczik Zdroj: ČTK / EPA

VILIAM BUCHERT: Věřit Putinovi a Hadamczikovi je stejné, jako věřit Belzebubovi

Je po olympiádě a některé věci se vracejí do „normálu“. Vladimir Putin nechal poslat do vězení další své oponenty jen několik hodin po slavnostním zakončení her a trenér české hokejové reprezentace Alojz Hadamczik se odporoučel ze svého postu.

V pondělí poslal moskevský soud do vězení sedm z osmi aktivistů za protest proti Putinovi v roce 2012. Tresty za účast na demonstraci jsou ve výši od dvou a půl do čtyř let. Kritizovat „tatíčka“ prostě nelze! A to v procesech kvůli stejné demonstraci již dříve padly dva podobné verdikty. Na další lidi to čeká. Problém viděl soud v tom, že demonstranti se dostali do konfliktu s policií a tím měli porušit zákony. Že je porušuje policie a lidi u protestů rozhání a mlátí, u moskevského soudu neřešili…

Putin kvůli olympiádě propustil před zahájením her z vězení miliardáře Chodorkovského a několik dalších lidi. Chtěl ukázat lepší tvář. V Soči ale nechal kozáky zmlátit skupinu Pussy Riot a teď už zcela najíždí do starých kolejí. Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach v neděli v Soči Putina velebil a absurdně blábolil o tom, že „Rusko ukázalo svoji novou tvář“. Na pondělním soudu v Moskvě byla vidět skutečná tvář Putinstánu.

Aby toho nebylo málo, Putinova loutka, premiér Dmitrij Medveděv v pondělí prohlásil, že „legitimita některých nových ukrajinských orgánů moci vyvolává velké pochybnosti“. Důvod? Vznikly v důsledku ozbrojené vzpoury. Že nechal proruský prezident Janukovyč střílet do demonstrantů v Kyjevě, se cudně zamlčí, rozebere se jen výsledek. Belzebub by to nevymyslel lépe. Ruská vláda, která se drží u moci zejména represivními postupy, hovoří o legitimitě orgánů v jiné zemi. Směšné.

Mezitím se z místa české hokejové reprezentace odebral Alois Hadamczik. Další slavný „pohádkář“ poslední doby. Sport je záležitost, kde se občas něco podaří, jindy zase ne, rozhoduje samozřejmě kvalita, ale i souhra okolností a štěstí. Jenže Hadamczik pojímal vše jako ruští představitelé – prostě to bylo jinak, protože on si to myslí. Že má někdo jiný názor? Nezájem. Putin vidí „nové Rusko“, které my nevidíme. Hadamczik viděl i na olympiádě slušné výkony našeho týmu, které nebylo možné téměř postřehnout.

Že se Putin a Medveděv chovají tak, jak se chovají, je pochopitelné, nejsou to demokraté a jde jim jen o moc, proto lžou a z politických důvodů likvidují lidi. Proč ale hrál tak podivnou a falešnou hru s veřejností Hadamczik? Z ješitnosti? Nechtěl přijít o dobrý plat? Není přece žádnou novinkou, že náš hokej není momentálně na výsluní a rovnalo by se zázraku zaútočit na nejvyšší příčky právě na olympiádě. Tak proč pořád trousil Hadamczik ty nesmyslné věty? I v něm hlodá kus Belzebuba?