Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Obvinění Rittiga ještě moc neznamená, ani to, že bude zničena jeho chobotnice

Lobbista Ivo Rittig a jeho právníci i spolupracovníci byli druhý den po svém zatčení opět propuštěni. Úřady tak pouze vyslaly jednomu z někdejších nejvlivnějších „politických podnikatelů“ varovný signál. Jenže to ještě neznamená, že případ bude dotažen do konce.

Že se Rittig motal s pomocí některých členů ODS kolem mnoha zakázek v hlavním městě i jinde, je jasné. Také je zřejmé, že po sobě velmi důkladně a dlouho zametal jakékoli stopy. Jak informují i sobotní české noviny, v podstatě mu nic nepatří, vše, co by mohlo souviset s majetkem, který mohl získat, je napsáno na nejrůznější firmy, v nichž figurují stejní právníci. Je tedy obvinění, které bylo na tyto lidi vzneseno, skutečně silné a neprůstřelné? Spíše lze o tom pochybovat.

Státní zástupci a vyšetřovatelé se ale nacházejí už delší dobu pod silnou mediální palbou, aby „něco“ s Rittigem (a také s Romanem Janouškem, u kterého se například vyšetřování sražení vietnamské občanky podivně táhne už skoro dva roky) udělali. Tak demonstrativně udělali. Teď je lobbista opět na svobodě, i když by neměl opustit zemi, protože nemá doklady.

Nelze pochybovat o tom, že Ivo Rittig a jeho spolupracovníci mají dostatek finančních prostředků a znalostí, jak se účinně bránit nejrůznějším obviněním. Dlouho se na takový souboj připravovali. Bude tedy zajímavé sledovat, zda se podaří orgánům činných v trestním řízení ulovit „velkou rybu“.

Dosavadní šetření podobných případů svědčí bohužel spíše o tom, že s tím budou velké problémy. Nechme se ale překvapit. A doufejme, že to nebude podobné překvapení jako v případě expremiéra Petra Nečase, v jehož případě se obvinění nejeví jako jednoznačné.