Zlatý úsvit

Zlatý úsvit Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Nacionalistický řecký Úsvit se chystá do Evropského parlamentu. Český taky

Řecká nacionalistická strana, která vykazuje i postfašistické tendence, se vyhne restrikcím, které na ni uvalila vláda po té, co pět jejích poslanců bylo zatčeno v souvislosti s vraždou politického odpůrce. Vůdci strany oznámili, že obejdou opatření kabinetu a do europarlamentu budou kandidovat za nově vytvořenou stranu s názvem Národní úsvit.

Hlavním tématem, se kterým jde strana do voleb, je boj s imigranty, stejně jako u českého Úsvitu, jehož lídrem bude aktivistka a advokátka Klára Samková.

Řecký Zlatý úsvit má v parlamentu 18 poslanců. Ve znaku má symbol podobný hákovému kříži a má ostře nacionalistický program. Strana ve svých klipech zobrazuje pálení izraelské a americké vlajky a svoji brožuru proti imigrantům nazvala „Můžeme zbavit tuto zemi špíny“. Podle posledního průzkumu je třetí nejsilnější stranou v zemi a jeho podpora zůstává stabilní na deseti procentech.

Popularita strany narostla v souvislosti s hospodářskou krizí a úspornými opatřeními vynucenými mezinárodními věřiteli a Evropskou unií. Míra nezaměstnanosti je v Řecku na 28 procentech, mezi mladými dokonce na 60 procentech. Právě frustrace z neutěšené situace vede lidi k podpoře extrémistických stran.

Pět poslanců Úsvitu bylo loni zatčeno v souvislosti s vraždou protifašistického zpěváka a vláda stranu označila za zločineckou organizaci. Řecká ústava neumožňuje zákaz politické strany, strana ale přišla o příspěvky ze státního rozpočtu.

Český Úsvit Tomia Okamury zvolil nejen podobný název, ale i téma a rétoriku. Lídryní ve volbách do Evropského parlamentu má být aktivistka Klára Samková, která říká: „Žádné emigranty - ochráníme EU a zejména jižní státy. Je nám to líto, ale na své kocábky nesedejte, nepřijmeme vás.“

Politolog Stanislav Balík k české verzi Úsvitu řekl: „Okamurův Úsvit se jednoznačně profiluje jako ideový nástupce republikánů Miroslava Sládka. Jejich rétorika působí na ty nejpřízemnější pudy a základní animozity. A netýká se to jen tématu emigrace."