Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: S poplatky ve zdravotnictví je amen. Systém se bude dál potácet v problémech

Mnoha lidmi bude nová vláda Bohuslava Sobotky chválena za to, že ruší regulační poplatky v nemocnicích. Radost je to ale zcela předčasná. Miliardy korun budou v systému chybět, a především nejsou tím hlavním, co ho trápí.

Vládní koalice se domnívá, že zdravotnictví je pouze černá díra na peníze (jak to tvrdil v neděli v televizi Andrej Babiš), a peníze se proto prostě někde najdou. Jistě, najdou. Zajistí je daňoví poplatníci přes pojištění a další peníze dosype stát. Trvá to tak už dvacet let a situace se nijak podstatně nezměnila. Když bylo nejhůř, miliardy se vždy našly, žádná vláda nenechá krachovat nemocnice a jiná zdravotnická zařízení. Důvod je velmi jednoduchý – příště už by nebyla zvolena. A aby byla zvolena, udělá i opatření, která nejsou ekonomicky racionální.

Takže od ledna se nevybírají poplatky (100 Kč za den) za pobyt v nemocnici, protože je původně zrušil Ústavní soud. Rusnokova vláda ale chtěla poplatek vrátit na 60 korun. Sobotkův kabinet návrh stáhl, platit se nebude nic. Od ledna 2015 se zruší i poplatky za recepty a ambulantní péči, zůstane jen platba (90 korun) za pohotovost.

Ministr zdravotnictví  plánuje poslat letos nemocnicím dvě miliardy z rezerv státu (jeden by myslel, že rezervy nejsou, když každý den roste státní dluh, jinak by byl logicky snižován) a příští rok dalších pět miliard po snížení DPH. Má se totiž snížit DPH na léky. Stát se přitom naivně domnívá, že v lékárnách budou pak léky levnější. Možná chvilku ano, ale jak je obvyklé, pak se ceny dorovnají bez ohledu na daň a bez ohledu na regulační poplatek na recept. Vše už je několikrát vyzkoušené. Farmaceutické společnosti zařídí, že o své zisky nepřijdou a že je naopak budou dále zvyšovat. Kdo na to doplatí, je také jasné – pacienti.

Vláda se v koaliční smlouvě zaklíná tím, že se zasadí o zdravotnictví „na principu neziskovosti“. Jistě, platíme si pojištění. „Vytvoříme předvídatelný, stabilní a průměrným nákladům odpovídající systém úhrad pro všechny typy zdravotní péče. Úhrady budou závazné pro všechny zdravotní pojišťovny: za stejné výkony zdravotnickým zařízením stejná úhrada a způsob plateb. V horizontu dvou až tří let provedeme změnu koncepce úhradové vyhlášky, včetně úpravy seznamu výkonů, které budou lépe reflektovat náklady zdravotních zařízení na obnovu přístrojové techniky i nemovitého majetku.“

Zní to na první poslech hezky, realita je ale jiná. Vstupy do zdravotnictví jsou stále vyšší a budou vyšší, protože vývoj se nedá v tomto oboru zastavit, léčíme i to, co se kdysi neléčilo, apod. Překlad: systém spotřebuje jakékoli množství peněz, pokud se má udržet špičková péče. Pokud chceme pouze průměrnou a zhoršující se péči (kdo by ji chtěl, když ze zákona platí pojištění?), tak to třeba i bude možné. Jinak se musí i koalice ČSSD, ANO a KDU–ČSL připravit na to, že každý rok doplatí do systému peníze za neefektivní nemocnice. A že jich pořád máme dost.

Jisté řešení by zde bylo, větší spoluúčast pacientů a některé platby, vždyť Češi vydávají více peněz za alkohol a tabákové výrobky než na své zdraví. Takže rezervy a zdroje skutečně jsou. Jenže jinde, než si myslí vláda. Ta hledí pouze k dalšímu cíli, a tím je znovuzvolení. To je však na „záchranu“ zdravotnictví dost málo…