Praha noční život

Praha noční život Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Praha 1 kráčí k socialismu. Kvůli hluku chce zavřít bary v deset hodin večer

V reakci na stížnosti občanů na noční hluk Praha 1 připravuje omezení provozu nočních barů. Doufám, že po zavedení novinky začne také městská policie kontrolovat délku sukní turistek, aby příliš krátkými sukněmi nevyvolaly pohoršení.

Iniciativ za omezení provozu hospod a barů v centru Prahy jsem zažil desítky, kromě jiných na základě nedohody majitele s radnicí zanikl i legendární klub Bunkr. Nyní, jak oznámily Lidovky.cz, má radnice v úmyslu nařídit zavírací dobu barů na deset hodin večer.

Argumentace je obligátní - občané chtějí mít v noci klid. Nikoho ale zjevně nezajímá, že klid NENÍ součástí nočního života velkoměsta. Pokud někdo byl někdy ve větším sídlišti, než je Pelhřimov, dobře ví, že v metropolích se život nezastavuje ani po půlnoci. Proto je nárok Prahy 1 naprosto nesmyslný, a stejně nesmyslné jsou požadavky občanů bydlících v centru na noční klid. Městské centrum je totiž ze své podstaty rušné – to už centra bývají – a občany, kteří chtějí noční klid a přistěhovali se kvůli tomu do pražského centra, bych doporučil psychiatricky vyšetřit.

Praha by měla být ráda, že přijíždějící turisté přivážejí peníze, že se do našeho hlavního města jezdí rádi bavit a dávají práci lidem pracujícím v pohostinství. Vyhánět turisty policejní hodinou, kdy se zavřou hospody, je ekonomická sebevražda a nesmysl. Pokud k něčemu takovému necháme dojít, bude příštím krokem Prahy 1, že tam bude městská policie kontrolovat, zda turistky nemají příliš krátké sukně a nepřiměřeně hluboké dekolty.

Do městského centra zkrátka ruch patří – i v noci!