Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Šéf sněmovny Hamáček píše občanům, že musí mít lustrace, ministři ne

Poslanecká sněmovna vyzvala různé organizace, aby předložily do konce ledna volebnímu výboru kandidáty na volbu tří členů Rady Českého rozhlasu a šesti členů Rady České televize. Pod výzvou je podepsán, předseda sněmovny. A od kandidátů požaduje lustrační osvědčení.

Vzhledem k tomu, že členové obou rad veřejnoprávních mediálních institucí dohlížejí na chod Českého rozhlasu i České televize, je lustrační osvědčení v pořádku. Ve světle včera odhlasovaného zákona Lex Babiš si ale musíme nastolit otázku: Jak je možné, že zákonodárný orgán země lustruje jednotlivé občany a po ministrech nic podobného nechce? Nejsou si snad občané včetně politiků před zákonem rovni? Podle ústavy ano, podle nové vládnoucí koalice nikoli.

Je snad jednotlivý člen rozhlasové rady významnější, vlivnější a rozhoduje o více penězích než člen Sobotkova kabinetu? Nese snad větší zodpovědnost za chod země? Seznamuje se snad s tajnými materiály a ovlivňuje tak zásadně život lidí v České republice jako ministr? Určitě ne. Jednoho ale sněmovna vylustruje, jiného nikoli.

Vedle Jana Hamáčka sedí na „velitelském můstku“ Poslanecké sněmovny jistý JUDr. Vojtěch Filip. Z titulu funkce místopředsedy dolní komory Parlamentu rozhoduje nejenom o směřování země, ale řídí i schůze sněmovny, která schvaluje zákony. Podle rozhodnutí soudu ze 4. července 2006 spolupracoval kdysi Filip vědomě s komunistickou StB. Co kdyby se předseda Hamáček poptal u Filipa po lustračním osvědčení, když jej tak jednoznačně vyžaduje po jiných občanech?