Tluchoř Fuksa

Tluchoř Fuksa Zdroj: Jiří Salik Sláma / MAFRA / Profimedia

JAN JANDOUREK: Exposlanci požadují 12 milionů korun. Mají je dostat?

Tři bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa podali minulý týden žádost o odškodnění. Strávili měsíc ve vazbě, než bylo jejich stíhání v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové zastaveno po zásahu Nejvyššího soudu.

Měsíc vazby si poslanci, které zavřeli do vazebních cel, cení z hlediska mnoha běžných občanů dost draho. Lid si beztak myslí, že každý politik něco provedl a škoda rány, která padne vedle. Zavřete je, oni už budou vědět, za co sedí.

Tluchoř řekl, že každý z exposlanců po státu žádá přibližně 4 miliony korun. „Tři miliony za morální újmu, pět tisíc za den vazby a materiální náklady.“

"Dlouho jsme o tom s klientem mluvili a zvažovali, zda žádost podat. Vzhledem k tomu, jak se dál úřady k mému klientovi chovají a dál mu zadržují některé věci a peníze, jsme se ale pro ni rozhodli," řekl serveru iDNES.cz Tluchořův advokát Marek Nespala. Jde asi hlavně o ty tři miliony za „morální újmu“. Rozhořčený spravedlivý lid to na internetu již rozjel s patřičným třídním hněvem: „Takže ti lumpové, co je zachránila jen ta jejich vyčůraná imunita, mají tu drzost ještě něco chtít?!!! Nikdo neřekl nevinni, pouze je nemohli soudit, protože právní výklad imunity je tak širokej, že se z toho dělá člověku zle. Je vidět, že to opravdu hajzlíci byli a jsou i nadále! Je mi z nich špatně!!!!“ (Ponecháno v původním znění.)

Rozhořčený spravedlivý lid si neklade otázku, proč měl někdo sedět ve vazbě za politický obchod, což je sotva nějaká korupce. Můžeme to morálně odsoudit, ale za to se nezavírá. Jde o to, jestli se kšeftuje podle zákona. Politika je prostě obchodování, s tím je nutné se smířit, jinak to nikdy nebude. Už vůbec není důvod držet někoho ve vazbě kvůli tak nesmyslnému obvinění, z kterého by dotyční vyvázli i bez poslanecké imunity. Rozhořčený spravedlivý lid se taky neptá, proč dali za katr i Tluchoře, který žádnou trafiku nedostal. Asi že číslo tři tak dobře vypadá.

Každá částka za „morální újmu“ je vždycky dost mystická záležitost. Kdo změří, kolik si někdo vytrpěl, nakolik byla pošpiněna jeho dobrá pověst? Pokud vůbec nějakou měl? Pověst se nedá měřit v nějakých fyzikálních jednotkách. Třeba že někdo měl před vazbou naměřeno 727 čestňoušů a po vazbě jen 123 čestňoušů a čestňouš je za sto korun. Je to subjektivní záležitost. Lidé mohou namítnout, že jim instituce státu činí morální újmu každý den po celý život, to by stát nedoplatil.

Někdy se lidé soudí o svou pověst a říkají, že vysouzené peníze dají na charitu. To má ovšem smysl v případě, že je potrestán skutečný viník. Pokud ale břemeno dolehne na všechny občany, kteří zatáhnou odškodnění ze svých daní, celkem žádný výchovný efekt to nemá.

Celkem zdravý rozum říká, že ti tři neměli být obviněni. Když už byli, nemělo velký význam je držet ve vazbě. Jak a zda vůbec je odškodnit za morální újmu je věcí, o které se dá hádat donekonečna. Že politické kšefty budou pokračovat, je zřejmé. Z celého toho letního křížového tažení za spravedlnost zbyly jen trosky, zmatek a hořkost. Nic moc. Na tom už žádné odškodnění nic nezlepší. Škodu u nás utrpěla demokracie a té nikdo nic nedá.