Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Hovínko ve víně, nebo reálná politika? Lex Babiš

Sněmovna se pokusí na mimořádném jednání prosadit návrh služebního zákona sepsaný ČSSD. Účel je celkem jasný. Měl by projít prvním čtením, aby prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem Andreje Babiše.

Pro opozici vůči vznikající vládě to byla příležitost k projevení odporu. Podle stran TOP 09 a ODS to povede ke zrušení podmínky lustrace u ministrů. "Dnešním první čtením zrušíte fakticky lustrační zákon. A vy to víte, jenom se tváříte, že ne. To je pokrytectví," prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Všechno, co tu zavádíte, je jen proto, aby mohl pan Babiš řídit bez řidičského průkazu," řekl k tomu předseda ODS Petr Fiala. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg pak pravil, že že "i nejlepší víno, když do něj dáte kus hovínka, tak je zkažené".

Prezident Miloš Zeman v prosinci řekl, že nemá nic proti jmenování šéfa ANO Andreje Babiše ministrem, pokud služební zákon do té doby projde prvním čtením. Babiš se na Slovensku soudí, zda byl, či nebyl aktivním spolupracovníkem StB. Ta na Babiše vedla svazek, kandidát na ministra financí v něm figuruje pod krycím jménem Bureš.

"Prezident vznesl právně zcela nesmyslnou a nebezpečnou podmínku a Poslanecká sněmovna této podmínce zcela pobuřujícím způsobem vyhovuje," uvedl šéf poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek. Rovněž podle předsedy ODS Petra Fialy je novela služebního zákona jediným důvodem pro svolání schůze. "Má umožnit, aby se pan kolega (Andrej) Babiš stal členem vlády," řekl Fiala v souvislosti s tím, že šéf hnutí ANO jako kandidát na vicepremiéra a ministra financí by měl problém získat čisté lustrační osvědčení.

Smysl to moc nemá

Místopředseda lidovců Marian Jurečka v rozpravě k programu řekl, že zákon žádnou reálnou změnu pro začátek koaliční vlády neznamená. "Schválením tohoto tisku se nic nezmění, protože účinnost bude od 1. ledna 2015, kdy se změny projeví," řekl Jurečka, kandidát na ministra zemědělství. Konstatoval, že sám lustrační osvědčení má.

To je samozřejmě spíše dokladem Jurečkova smyslu pro humor, protože v době, kdy režim padl, mu bylo osm let, takže by agentem Státní bezpečnosti musel být od velmi raného věku. Tak málo nebylo ani proslulému sovětskému prepubertálnímu práskači Pavkovi Morozovovi, co udal podle legendy tatínka kulaka orgánům a režim z něj udělal něco jako malého světce. Celý ten tanec kolem lustrací je ale především ukázkou reálné politiky v praxi. Poslanci stran hledají, jak vybruslit z dilematu, že Babiše potřebují a současně představuje kompromitující prvek. Babiš ovšem obstál ve volbách a lidé přitom o jeho sporné minulosti věděli. Asi jim to nevadí.

Stejně tak lidé věděli o zločinné minulosti komunistické strany a také ji volili. Lustrační zákon je symbolická záležitost, která stále připomíná, že není správné, aby bývalí spolupracovníci zločinecké policie zločineckého režimu zastávali místa ve státní správě. Nakolik se to týká i ministrů, o tom se vedla debata. Nejde ale o právní jemnosti. Má se buď rovnou říci, že se lustrační zákon ruší, nebo že trvá. Vyrobit Lex Babiš, byť bude platit samozřejmě i pro další lidi, než je dotyčný, se zdá být proti duchu práva. Zákony se nedělají na míru momentální situace. Nebýt Babiše, věc by se takto neřešila, každý to ví. Zákon jistě nezačne platit hned, ale o to nejde, jde o to, aby pan prezident Andreje Babiše jmenoval.

Je to typická česká směska. Kolace bez Babiše nevznikne. Opozice nemá jinou možnost, než celý postup kritizovat. Zase jako za první světové války. Střílet ze zákopů musí obě strany, ale vyšší smysl to nemá, jen se to tak musí říkat.