ODS

ODS Zdroj: profimedia.cz

BOHUMIL PEČINKA: Kongres ODS: Změna za každou cenu

Změna, pokus o diskontinuitu s minulou érou za každou cenu – taková byla nálada v sále 24. kongresu ODS ve druhé části prvního sněmovního dne, který skončil po trochu divokém hlasování až dnes nad ránem. Co přinesl?

Volba nového předsedy ODS byla víceméně jasná, takže se spíše čekalo na hlasování o jednom prvním a čtyřech dalších místopředsedech, což by naznačilo jaké je rozložení sil v této straně. Výsledek je možné popisovat z několika úhlů pohledu.

Čistě mocensky

Viděno čistě mocensky vznikla během volby místopředsedů hlasovací koalice dvou velkých moravských krajů, středních Čech a větší části Prahy, která přijala stanovisko jižní Moravy, že v novém vedení by neměl být nikdo z minulé éry. Proti stála koalice symbolizovaná jmény Pospíšil (Plzeň), Kuba (jižní Čechy), část severozápadních Čech, Olomouce a některých menších krajů.

Personálně se oba hlasovací bloky, které rozhodně nebyly tak homogenní jako v minulých letech, shodly na volbě předsedy. Klíčovým mužem, který menšinu spojoval a většinu rozděloval byl dosavadní místopředseda Jiří Pospíšil. V průběhu včerejšího dne prošel čtyřmi koly různých voleb (na prvního i normálního místopředsedu), přičemž nikdy se nepřiblížil nadpolovičnímu kvótu nutnému pro zvolení. Nakonec z volby sám odstoupil, což bylo pro mnohé pozorovatele velké překvapení letošního sněmování ODS.

Pospíšil a jeho skupina to v kuloárech okamžitě začala interpretovat jako svého druhu spiknutí kongresové většiny proti oblíbenému politikovi. Daleko důležitější však byly výhrady většinového proudu na kongresu jednak k jeho dosavadnímu politickému stylu a současně k jeho některým povahovým rysům, které z něj udělaly nevolitelnou persónu. Proč?

Kauza Pospíšil

Jiří Pospíšil, dlouholetá hlava plzeňské ODS, byl celé roky miláčkem a nadějí strany. Někdejší člen plzeňské ODA a od roku 2000 krajský zastupitel ODS a vysokoškolský učitel, byl brán jako svého času Ivan Langer, tedy talent talentů a naděje nadějí, která se jednou stane předsedou ODS. Na olomouckém kongresu skončili v jednom hlasovacím táboře jako Langer a to bez šance na předsednickou perspektivu. Co se vlastně stalo?

V ODS se říká jeden vtip: víte jaký je rozdíl mezi usnesením výkonné rady a vnitřním usnesením výkonné rady? Prosté usnesení oznamuje vedení strany na tiskové konferenci. Zatímco tajné vnitřní usnesení oznamuje Jiří Pospíšil v kuloárech novinářům. V téhle vtipné historce se zračí všechny problémy stále větší části ODS s Jiřím Pospíšilem, jejichž společným jmenovatelem je jeho neloajalita, snaha hrát jen na sebe, neschopnost souhry.

Druhým velkým problémem aktuální většiny v ODS s Pospíšilem je způsob, jakým ve druhém ministerském období řídil svůj resort, jak si nechal diktovat politiku ministerstva skupinou státních zástupců kolem atd. Jestliže se v předkongresové době sám domáhal reflexe druhých svou vlastní v tomto bodu nepřinesl. Když se slily oba proudy výhrad výsledkem bylo jeho nezvolení.

Nové vedení

Místopředsednické vedení ODS má tedy následující podobu – 1. místopředseda Jan Zahradil, místopředsedové Martin Kupka, Evžen Tošenovský, Miloš Vystrčil a Martin Novotný. Stručně řečeno, jeden europoslanec, jeden starosta, jeden poslanec a primátor, jeden bývalý primátor, hejtman a europoslanec a jeden bývalý hejtman a senátor. Co z toho vyplývá? Opět mocensky viděno, až na Vystrčila zvítězila skupina Praha, střední Čechy a většina Moravy, proti skupině Pospíšil-Kuba, menší část Moravy. Samotný Fiala už dopředu avizoval, že chce různé zájmy slaďovat a bude stát trochu nad a mimo tyto spory. Bude to stačit na restart?

Těžko říct. Rozhodně končí mrtvolná fáze, kdy ODS neměla legitimní vedení a poslanecký klub byl zvláštní sbírkou individualit. Před novým vedením stojí úkol stanovit opoziční politiku, postupně vytvořit stínovou vládu a změnit vnitřní fungování celé strany tak, jak to nedávno formuloval nově zvolený předseda – změnit sílu a struktury jednotlivých rozhodovacích orgánů atd.

To skutečně podstatné na každé politické straně je však něco jiného – nakolik dokáže reprezentovat a formulovat reálné zájmy určitých sociálních vrstev. Zatím ODS se zabývala jen sama sebou, jestli kongres ODS vzešel z tohoto bludného kruhu se ukáže v příštích měsících.