Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: Jan Šibík

Zlatého hocha ODS, Jiřího Pospíšila, zahnala strana do kouta

ODS tvrdí, že na svém olomouckém kongresu zvolila zcela nové vedení, které má straně opět pomoci na výsluní. V případě předsedy Petra Fialy je to pravda, pokud jde o místopředsedy, objevují se tam ale i provařené tváře. Jednu ale už moc neuvidíme – Jiřího Pospíšila, který si dlouho dělal i ambice na šéfa občanských demokratů.

Pospíšil, kterého část veřejnosti a moderátor Václav Moravec, dlouho považovali za jednu z hvězd české politiky a ODS, byl neochotou většiny delegátů kongresu dát mu hlas, hodně rozezlen. Vždyť ještě před několika měsíci si myslel, že by to mohl být právě on, kdo povede stranu modrého ptáka. Vždyť sám sebe léta považoval za jakousi „kádrovou rezervu“ na čelná místa v ODS. Jenže v samotné straně neměl tak velkou podporu, jak se zdálo, protože místo ní, myslel vždy především na sebe. To pochopil v létě 2012 i premiér Petr Nečas, který jej z vlády (navzdory mnoha protestům) vyhodil.

Jiří Pospíšil byl přitom skutečně mužem dvou tváří. Na jedné straně přítulný úsměv a verbální proklamace o boji proti všemu, co zavání neřádem. Na druhé kontroverzní kroky. Například jako ministr spravedlnosti dosadil na místo vrchního státního zástupce nechvalně známého Vlastimila Rampulu a zastal se i jeho náměstka Libora Grygárka, o jejichž nestrannosti lze s úspěchem pochybovat.

Dlouhá léta je Pospíšilova kariéra spojena i s plzeňským politickým podnikatelem (kmotrem) Romanem Jurečkem. Mimochodem, zatímco pánové Rittig, Janoušek, Dalík, Hrdlička a další, na kongresu v Olomouci už na rozdíl od předchozích let chyběli, Jurečko byl přítomen. Pospíšil se pak nemůže divit, že nebyl zvolen ani místopředsedou. Pokud chce být ODS opět důvěryhodnou stranou, nemůže mít ve svém čele podobné lidi.

Zlatý hoch ODS tak zmizel z nejvyšších pater strany. Jako vždy, nad tím bude vzdychat, ale účastníci kongresu postupovali v jeho případě naprosto správně.