Jana Bobošíková

Jana Bobošíková Zdroj: Nguyen Phuong Thao

STANISLAV DRAHNÝ: (Ne)úspěšná Jana Bobošíková opouští Suverenitu

Z české politické scény mizí (byť jen částečně) jedno z nejbizarnějších uskupení. Suverenita - Blok Jany Bobošíkové změnila v sobotu název na Českou suverenitu. A zároveň vedení strany opustila matka zakladatelka a vedení převzala Jana Volfová.

„Sjezd se podle našich stanov koná po každých parlamentních volbách, tedy přesně podle stanov jsme ho svolali, a protože Jana Bobošíková je předsedkyní volebního uskupení Hlavu vzhůru, tak došlo k volbě nové předsedkyně, protože dvě strany vést nemůže,“ vysvětlila pro ČTK Volfová.

„Samozřejmě, není to můj odchod z politiky. Na sjezdu jsem byla, jsem předsedkyní volebního bloku Hlavu vzhůru, kterému vyjadřoval podporu Václav Klaus, a tak to zůstane i nadále,“ řekla Bobošíková s tím, že skupina lidí s podobným smýšlením se snaží, třeba i pod „různými hlavičkami“, zůstat v kontaktu a rozvíjet myšlenky svobody, zodpovědnosti, parlamentní demokracie, tržní ekonomiky a národního státu.

Je do určité míry otázka, zda o tak marginálním politickém uskupení vůbec psát. Existence Jany Bobošíkové, která má v politice nejméně příslovečných sedm životů, si to ale podle mínění autora textu zaslouží. Během posledních deseti let, jsme mohli sledovat, jak se tato žena přihlásila do všech možných i nemožných politických voleb a usilovala o nejrůznější funkce (od ředitelky televize po prezidentku ČR) a – ač uspěla fakticky jen málokdy – dokázala z minima hlasů získat maximální politický (a ekonomický) profit.

Nyní tedy zkusí tato „politická podnikatelka“ bojovat o post europoslankyně s heslem o národním státu a s podporou své bývalé strany, kterou přenechala své politické partnerce. Uvidíme jakou kulišárnu připraví na voliče příště.