Sobotka

Sobotka Zdroj: ČTK

Sobotka je jako z večerníčku Bob a Bobek. Ministry a lídry vytáhl také z klobouku

Bohuslav Sobotka se po více než osmdesáti dnech konečně dočkal. Odpoledne jej Miloš Zeman jmenuje premiérem. Ovšem způsob, jakým předseda ČSSD hledal ministry za svoji stranu, připomínal někdy kreslený večerníček Bob a Bobek. Tedy králíky, kteří žijí v kouzelnickém klobouku.

Sobotka sice tvrdí, že sociální demokracie se léta poctivě (pod jeho vedením) připravovala na převzetí moci, ale když měl na některé posty vybrat jednotlivé kandidáty, začal vybírat nikoli podle jejich schopností a přípravy na danou funkci, ale podle toho, aby přežil ve straně. Jistě, je to zcela legitimní postup, jen řeči kolem kompetence ministrů a jejich „odbornosti“ byly občas komické.

Nejvíce je to vidět na nominaci šéfa (šéfku) ministerstva práce a sociálních věcí. Na jaký jiný resort by ale měla být levicová ČSSD více připravena než právě na tento? Například na webové stránce cssd.cz je v rubrice „Naši lidé“ pořád uveden jako stínový ministr ministerstva práce a sociálních věcí Roman Sklenák, jenž se stal šéfem poslaneckého klubu strany místo zamýšleného Jeronýma Tejce, který se jako pučista z Lán musel odporoučet.

Do úvahy proto logicky začal přicházet expremiér Vladimír Špidla (pořád uváděn jako stínový ministr životního prostředí), který se této problematice věnuje. Jenže toho nesnáší prezident Zeman. Špidla proto poputuje na Úřad vlády ČR jako šéf poradců. V záloze by mohl být i Zdeněk Škromach, senátor, místopředseda Senátu a kdysi také šéf tohoto resortu. Ten fandí Zemanovi, takže také nic. Kvůli tragédii v rodině se vzdal jisté nominace radní z Vysočiny Petr Krčál. A najednou Sobotka objevil v ČSSD pět vysoce kvalifikovaných a kompetentních žen, které by byly vhodné jako ministryně. Vybral bojovnici za ženská práva Michaelu Marksovou-Tominovou. Nový premiér u toho začal tvrdit, že je výborné, že sociální demokracie bude mít alespoň jednu ženu ve vládě. Proč na to přišel ale až teď? Předtím si toho nevšiml?

Podobně postupuje Bohuslav Sobotka i při výběru lídra pro volby do Evropského parlamentu. Bude jím sociolog Jan Keller. Jistě levicový je tento vědec více než dost (někdy až moc, což u autora díla Sociální jednání z hlediska marxistické sociologie z roku 1988 a bývalého člena KSČ lze čekat). Přítulný je jak k ČSSD, tak k prezidentu Zemanovi. Umí dobře mluvit i psát. Jen kde jsou ty personální a kádrové rezervy přímo mezi špičkami ČSSD, jak o nich Sobotka pořád hovoří? Spíše neexistují. Pak musí na řadu přijít Bob a Bobek, králíci z klobouku.