Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Zeman vtipkuje o bůčku a pedofilech, ale ve funkci neměl žádný státnický projev

Že bude Miloš Zeman vykonávat funkci prezidenta nestandardně a méně formálně (nechce být jen kladečem věnců, jak říkal), bylo jasné už před jeho zvolením. Že hlavu státu ale zastihne taková intelektuální vyprahlost a lenost, se nečekalo.

Zeman je ve funkci už téměř rok, ale zatím se neprezentoval národu se žádným významným projevem, nenapsal žádný zásadní a důležitý text (dokonce často na stránkách Pražského hradu ani nezveřejňuje svůj program). Je to nejenom zklamání, je to jeho velká chyba. Ve srovnání s Václavem Havlem i Václavem Klausem v tomto směru zjevně pokulhává. Inaugurační projev, vystoupení 28. října při předávání státních vyznamenání ani Zemanovo vánoční poselství nepřinesly nic zásadně důležitého, co by naznačilo, jak si prezident představuje směřování země, jaké jsou jeho výhledy do budoucnosti, zda má vůbec nějakou vizi, co se má s Českou republikou dít. Prostě nic, jen bonmoty, vtípky a neustálé opakování toho, co jsme od něj už slyšeli mnohokrát.

Při návštěvě Karlovarského kraje v minulých dnech se třeba Miloš Zeman prezentoval i těmito větami: „Snědl jsem nejlepší pečený vepřový bůček ve svém životě, a to včera na obědě,“ řekl prezident ve středu. Že mu lékaři kvůli nemocem nařídili dietu, pominul. Jmenování nových ministrů pak komentoval takto: „Pokud se některý z kandidátů při soukromém rozhovoru se mnou přizná, že je pedofil, budu diskrétně informovat ministerského předsedu, že by možná bylo dobré najít jiný glóbus. Ale berte to jako obvyklý bonmot. Já opravdu nepředpokládám, že někdo z kandidátů je pedofil.“ Bohužel prezident země neříká nic kromě obvyklých bonmotů. A to je zoufale málo pro výkon jeho funkce.

Politolog Jiří Pehe nedávno upozornil ještě na jednu věc, která by mohla být důvodem toho, že se Miloš Zeman zatím předvádí spíše jako lidový bavič než státník. Napsal, že možná ani nemá co říci. Pokud by to byla pravda, je výsledek první přímé volby prezidenta skutečně tristní.