Jakub Frydrych

Jakub Frydrych Zdroj: Jiří Benák / Mafra / Profimedia.cz

JXD: Pošleme plukovníka Frydrycha do Colorada!

Tento text NENÍ recesí, ale naprosto vážně míněnou výzvou k občanské angažovanosti. Hledám prostě aktivistu, který by teď udělal nějakou všeobecně prospěšnou práci pro legalizaci, kterou já jako novinář bohužel dělat nesmím.

Strávil jsem pětadvacet let života přesvědčováním jak veřejnosti, tak špiček policie, že zakazovat marihuanu je stejný nesmysl jako zakazovat dvoudílné dámské plavky. A že je potřeba konopí k rekreačním účelům legalizovat. Veřejnost už tuhle myšlenku dneska považuje za svou, stala se součástí standardních postojů. Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych však stále považuje legalizaci za cestu do pekla.

Prosím některého aktivistu, který disponuje organizačními dovednostmi a ví, jak dělat veřejné sbírky: Uspořádejte sbírku na týdenní výjezd plukovníka Frydrycha a jednoho jeho kolegy (policisté pracují ve dvojici) do Colorada! Od Nového roku si tam může místní občan koupit 28 gramů (unci) a občan jiného amerického státu čtvrt unce legálně v obchodě, a dostane na to hulení účtenku.

Co tam legalizovali, tak se kromě toho, že se začali černí rappeři usmívat, nezměnilo vůbec nic. Jo - vybraly se nějaké daně, obrat po prvních deseti dnech pět milionu dolarů. Ale směrem negativním se nestalo vůbec, ale vůbec nic.

Týdenní výjezd pro dva pány, které je potřeba ubytovat v lepším hotelu (policejní plukovník je vysoký státní úředník), ale kteří můžou v klidu letět economy class, nevyjde na víc než na čtvrt mega. A tolik by konopná subkultura fakt měla obětovat na to, aby se šéf naší protidrogovky v praxi v Coloradu podíval, že s tou legalizací máme pravdu my, ne on.

Pořádat sbírky neumím, takhle moc se angažovat jako novinář bych taky neměl, takže alespoň veřejně vyzývám: Vytvořte někdo iniciativu, sežeňte ty peníze a vyšleme plukovníka Frydrycha na studijní pobyt! Veřejně slibuji, že pokud se této akce někdo ujme, že na splnění cíle ze svého věnuji tisíc korun.