Vláda

Vláda Zdroj: Ľubomír Kotrha

ANDREA HOLOPOVÁ: Nová vláda nás zadluží o dalších 500 miliard

„Naším cílem je sestavovat vyrovnané rozpočty a dále nezadlužovat naši budoucnost a budoucnost našich dětí.“ Tak zněl slib Babišova hnutí ANO před volbami. Stejně tak lidovci říkali: „Zastavíme zadlužování státu“. Sociální demokraté slibovali: „Stát nemůže dlouhodobě žít na dluh.“ Koaliční smlouva ale už hovoří jinak.

Partneři ve vládě Bohuslava Sobotky chtějí podle podepsané smlouvy celé období hospodařit na dluh. Státní dluh během čtyř let jejich vlády naroste o 500 miliard. Zadlužení v přepočtu na jednoho obyvatele poskočí za čtyři roky o celých 50 tisíc korun. Každý z nás tak skrze stát bude v roce 2017 dlužit už 210 tisíc korun.

Podle ekonomů nová vláda nebude hospodařit lépe než vlády předchozí. Ekonom Lukáš Kovanda z Vysoké školy ekonomické k tomu říká: „Koaliční dohoda na mě působí tím dojmem, že se jde ve šlépějích Nečasovy vlády - nešetří se, nezefektivňuje se chod státní správy.“

Narůstající zadlužování státu a tím i občanů ale není jedinou věcí, která ekonomy trápí. Podle Kovandy už je na stole třeba návrh na omezení paušálů malým a středním podnikatelům.

Dominik Stroukal předseda ekonomického sdružení Mises Institut pak dodává: „Nejdražším odstavcem koaliční smlouvy je příprava na euro. Budoucí vláda zjevně žárlivě sleduje krachující státy eurozóny a také by ráda sváděla své budoucí problémy na společnou měnu.“

Voliči koaličních stran možná doufali, že bude líp, že „jejich strany“ dají zemi do pořádku a že zajistí fungující stát. Podle podepsané dohody ale vše zůstane při starém.