Policejní zásah

Policejní zásah Zdroj: Profimedia.cz

STANISLAV DRAHNÝ: Přijedou dánští studenti, chystá se policie

Zní to jako neuvěřitelná fraška. Pražští policisté a část médií varují před tím, že druhý únorový týden do Prahy přiletí dánští středoškoláci. Nebezpečí spočívá v tom, že mají prázdniny a tak vyrazí do světa. Dánská ambasáda – podle ČTK, která se na to speciálně ptala velvyslance – očekává, že by jich Prahu mohlo navštívit asi 10 tisíc, tedy podobné množství jako loni.

Co se tehdy stalo? Do Prahy, kde se každý majitel restaurace, herny nebo nevěstince stará primárně o to, aby co nejvíce vydělal a aby mu při tom nějaké předpisy nebo policisté nepřekáželi, přijelo několik tisíc dětí, které plně využily toho, že v naší metropoli se jich nikdo, když jim prodával alkohol, cigarety (nebo i drogy) neptal na věk.

Pražští policisté, kteří něco takového vůbec neočekávali, tak museli loni v únoru řešit desítky incidentů, kdy opilá mládež vyvolávala rvačky a demolovala ubytovací zařízení.
Letos prý budou úřady připraveny. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) už oznámil, že hodlá mluvit s ambasadory Dánska a Velké Británie. Chtěl by je vyzvat, aby v jejich tisku avizovali, že v Česku návštěvníky, kteří budou porušovat zákon, bude čekat „tvrdé přijetí“.

Na příjezd mladých seveřanů se chystají i pražští policisté. Jejich mluvčí Tomáš Hulan ČTK řekl, že podle současných informací policie by mohlo Prahu navštívit kromě zmíněných deseti tisíc Dánů i přibližně pět tisíc Švédů. Zdůraznil, že to jsou nynější informace, které se mohou změnit. Policie podle něj přijme taková opatření, aby předešla jakékoli mimořádné události.

Autor tohoto textu by chtěl jen zdůraznit, že snad nebude třeba tyto děti zmlátit hned na Havlově letišti a pak je za doprovodu psů a jízdní policie vodit po Praze, jako se tak děje například fanouškům Baníku Ostrava (ani u nich to není úplně nutné).

Bude úplně dostačující, když se městská policie bude, kromě odtahování špatně zaparkovaných aut a nandávání botiček, věnovat také prodejcům drog v okolí Václavského náměstí a navštíví restaurace v centru města, zda tam nepopíjejí mladiství. Ostatně, bylo by skvělé, kdyby to prováděla i ve dnech, kdy v Dánsku prázdniny nemají.