Islam

Islam Zdroj: Profimedia.cz

JXD: Nechte tu holku vybuchnout!

Existence dětských sebevražedných atentátníků je děsivá. Ještě děsivější je, že afghánské úřady chtějí děti, co se náhodou neodpálily, vracet zpět k rodinám, které je navlékly do sebevražedných vest.

Desetiletou Spogmai navlečenou do sebevražedné vesty plné výbušnin zadrželi spojenečtí vojáci v afghánské provincii Hílmand těsně před tím, než se stačila odpálit. Vyšetřováním se zjistilo, že dívka je sestrou významného velitele Tálibánu. Ten ji přesvědčil, aby se šla odpálit — s tím, že ji Bůh samozřejmě ochrání, při výbuchu se jí nic nestane a všechno schytají policisté — nepřátelé Tálibánu. To ostatně patří k dobrým tradicím islámských teroristů, kteří posílají děti na sebevražedné mise. Dětem dají amulet, jenž je prý při výbuchu ochrání, a pak ty děti pošlou zemřít k větší slávě Alláha.

Skutečnost dětských sebevražedných útočníků jasně ukazuje, že extrémnější formy islámu jsou anticivilizačními ideologiemi stejně nebezpečnými jako komunismus nebo fašismus. Případ desetileté Spogmai ale ukazuje, že problém je v muslimských zemích zažraný hlouběji. Afghánský prezident Hamíd Karzáí podle MF Dnes prohlásil, že udělá vše pro to, aby se malá dívka opět vrátila ke své rodině. Tedy k těm lidem, kteří ji navlékli do výbušnin a poslali na smrt. Jediným výsledkem podobného návratu — pokud dívku rodina jejích fanatických příbuzných rovnou nezabije — bude, že ji vycvičí lépe, a ona se při příštím pokusu skutečně odpálí.

Rodina, jež pošle své dítě na smrt ve jménu víry, by rozhodně to náhodně zachráněné dítě zpět nikdy dostat neměla, naopak všichni, kteří se na přípravě sebevražedné mise desetiletého děvčátka podíleli, by měli viset. I ty současné, umírněné afghánské autority to však vidí jinak — a je téměř jistotou, že po odchodu Američanů z Afghánistánu bude u vesla rovnou Tálibán, ne na obě strany hrající Karzáí. A pak Bože pomoz nejen prostým Afgháncům, ale celému zbytku světa!