Palestinská ambasáda

Palestinská ambasáda Zdroj: Blesk – David Malík

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Palestinské zbraně? Ne, jen sociokulturní odlišnost

České úřady mají plnou hlavu starostí s nálezem dvanácti zbraní v rezidenci palestinského velvyslance. Samozřejmě nejde o nějaké vyzbrojování diplomatů, ale o akceptovatelnou sociokulturní odlišnost.

Každý národ má svá specifika a hodnotové žebříčky, podle kterých se řídí. Entity usazené na vysokých příčkách hodnotového žebříku se samozřejmě těší zvlášť velké úctě a speciálnímu zacházení. Pro české diplomaty je podobnou komoditou například pivo. Málokdo z nás si dovede představit český zastupitelský úřad, kde by se někde ve sklepě nekrčilo pár dobře vychlazených lahváčů. A to i v muslimských zemích, kde je alkohol ilegální. Proto by nález piva na žádné české ambasádě neměl nikoho překvapit a neměl by být záminkou k diplomatické roztržce ani v případě, kdyby se zjistilo, že to pivo naši diplomaté chlastali o ramadánu přes den. Pivo patří k naší kulturní identitě a nenecháme si je vzít!

Palestinci - a palestinští diplomaté zvlášť - jsou na tom velice podobně, byť jejich identitním cílem není ožrat se, ale bojovat. Tak, jako Češi pijí pivo, vedou Palestinci lidová povstání - intifady. A intifada, lidové ozbrojené povstání, se beze zbraní prostě dělat nedá. Takže není nic překvapujícího na tom, že pražská palestinská mise skladovala výzbroj pro celou rotu teroristů, a navíc ještě balíček výbušnin, který tak blbě explodoval panu velvyslanci pod rukama.

Prostě - držení zbraní je pro Palestince základní potřebou, držet zbraň je jejich povinností pro případ neočekávaného vypuknutí džihádu, a dělat z pár flintiček na ambasádě skandál je jenom trapné. Vyzbrojenost patří k základní sociokulturní odlišnosti palestinského etnika, a my jsme ve jménu multikulturalismu tuto odlišnost doslova povinni akceptovat a vítat. Takže prosím naše úřady, aby Palestincům pro dobré diplomatické vazby s arabským světem ty zbraně neprodleně vrátily.