Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Klaus varoval, že polistopadový režim končí

Exprezident Václav Klaus v novoroční televizní diskusi varoval českou společnost před tím, že končí polistopadový režim. Podle něj nastupuje takzvaná „postdemokracie“ a to je riskantní krok, jehož důsledky zatím neznáme.

Hned na začátek si řekněme, že na rozdíl od sebestředného a v podstatě nic neříkajícího Miloše Zemana (ten vystoupil v televizi poslední vánoční den) působil Klaus jako skutečný státník, jako někdo kdo důstojně reprezentuje naši zemi. Jistě, nemusíme s ním v mnohém souhlasit, ale rozdíl mezi ním a současným prezidentem je zjevný. Bývalá hlava státu ale řekla, že Zeman je demokratický politik a proto se nemáme čeho obávat.

Obávat se podle něj ale máme atmosféry v České republice, která je zjevně horší než realita. Rozšířený negativismus, závist a podezírání v této souvislosti označil Václav Klaus za věci, které státu škodí. Exprezident také vyslovil obavu, že končí polistopadový režim a nastupuje „postdemokracie“, což má být riskantní cesta, o které nevíme, kam nás vlastně zavede. V souvislosti s tím, že nový pravděpodobný premiér Bohuslav Sobotka pohrozil Zemanovi, že na něj podá takzvanou „kompetenční žalobu“, pokud prezident nebude souhlasit s jeho ministry, Klaus řekl, že Česko by pak byla „země, kde by ho nebavilo žít“. K kontroverzní loňské amnestii pak opět řekl, že nebyla tak špatná a že by se měla vyhodnotit až s určitým odstupem.

Problémem diskuse na TV Prima byl ale fakt, že interview bylo příliš krátké a Václav Klaus tak nemohl některé věci více rozebrat do hloubky.