Volgograd

Volgograd Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Naši teroristé, jejich teroristé

Strašlivá bilance dvou teroristických útoků ve Volgogradu dva dny po sobě znovu připomíná, že kavkazsští separatisté nejsou fajn kluci odporující Putinovi, ale normální teroristé jako Al-Káida.

Zabíjení dětí, které před koncem roku předvedli ve Volgogradě hned dvakrát za sebou teroristé, by už konečně mělo naši civilizaci upozornit, kdo a co ji ve skutečnosti ohrožuje. A nejsou to ani petlahve, ani neonacisté.

Máme navyklý stereotyp uvažování, že ti špatní muslimové, přesněji islamisté, jsou ti, proti kterým bojuje civilizační okruh, ke kterému náležíme. To jest NATO. Takže je pro nás jasné - kromě levicových intelektuálů, kterým není ale jasné nikdy nic - že když se někdo jmenuje Usáma bin Ládin a zabil tisíce nevinných lidí ve jménu džihádu, tak je to terorista. Protože tenhle terorista zabíjel nás.

Když se podíváme na obecný český stereotyp kavkazského teroristy, jde najednou o někoho úplně jiného. On sice taky má vousy, Kalašnikov, a zabíjí ve jménu Alláha. Ale nezabíjí nás, nýbrž celkově nesympatické, autoritativní, postbolševické a vůbec podezřelé Rusy, kteří mu upírají národní a náboženskou identitu. Obzvláště dvojice romantických novinářů Procházková - Štětina přispěla k tomuto image kavkazského islamisty zcela zásadně.

A tak si klamně myslíme, že islámský terorismus zaměřený proti ruské (či dokonce ještě nesympatičtější čínské vládě) je nějak přijatelnější než ten zaměřený proti nám, proti WTC.

Útoky před olympiádou v Soči jsou vedeny zatím proti „zlým Rusům“, ale jak olympiáda začne, tak začnou útoky i na „nás“. Na naše sportovce. A také africké, americké a izraelské. Volgogradský atentát a celá ta hrůza, ve kterou nade vší pochybnost Doku Umarov olympiádu promění, snad už konečně všem nemuslimským světovým civilizacím jasně ukáže, že mají stejného a společného nepřítele hrozivě sílícího islamismu, který jim jde po krku všem bez rozdílu.