Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Začněme už brát politiku vážně!

O tom, že jsou Češi národem vtipálků, nemůže být pochyb. Jen národ s vyvinutým smyslem pro černý humor si zvolí do svého čela namyšleného důchodce s láskou k alkoholu a cigaretám a do sněmovny bývalého spolupracovníka komunistické tajné policie, který tvrdí, že bude líp. Tak jsme se zasmáli a teď vážně!

Humor nám vždycky pomáhal v těžkých nesvobodných časech. Za rakouské monarchie psal Karel Havlíček posměšné epigramy, které si utahovaly z vlády. Za doby vlády komunistů kolovaly tisíce politických vtipů a lidé si vymysleli Cimrmany. Tenkrát takové vysmívání mělo smysl, protože nebyla jiná možnost obrany. Teď je ale jiná doba. Své politiky si volíme.

Politika není divadlo

Dnes se bavíme u televize tím, že se posmíváme hloupým a neomaleným politikům, které jsme si sami zvolili. To je trochu drahá zábava. Jako bychom si snad pletli politické pořady s reality show. Jak se ale říká, všeho moc škodí a tady už bylo očividně srandy dost. Mezitím, co jsme se bavili, nám zvedli daně a zvýšili státní dluh, který jen tak nesplatíme. Vždyť od vzniku demokratické České republiky dolní sazba daně z přidané hodnoty narostla z pěti na současných 15 procent. Státní dluh vzrostl z dvou set miliard zděděných z dob vlády komunistů na současných tisíc osm set miliard. To je hodně nebezpečné, protože se nám zanedlouho může stát, že už nám nikdo nepůjčí a skončíme jako Řecko.

Humor je důležitý a zdravý. Dejme si ale do roku 2014 předsevzetí, že politiku naší země začneme brát vážně. Má totiž až moc velký dopad na naše životy.