Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Nudný Zeman si ve vánočním poselství ohýbal pravdu podle svého

Žádný bonmot, ani nová myšlenka, jen rekapitulace známého a pozdrav občanům. Takové bylo vánoční poselství Miloše Zemana. Tentokrát prezident lidem ani nezkazil sváteční oběd. Přitom politických a ekonomických problémů má země dost. Co si o nich hlava státu myslí, jsme se nedozvěděli.

Nejdříve nám prezident oznámil, že vánočním poselstvím se vrací k staré tradici, protože s novoročními projevy (jaké přednášeli Václav Havel i Václav Klaus) začal komunistický prezident Klement Gottwald. Po celou dobu ale působil spíše jako ten Gottwald.

Pak vyhodnotil pět slibů, které dal občanům před zvolením prezidentem. Podívejme se na ně.

Slíbil, že nebude dávat milosti a skutečně je nedává. Zda je to dobře, nevíme, protože jistě existuje dost lidí, kteří by si milost zasloužili. Pak se pochlubil, že na Pražském hradě už opět máme vlajku Evropské unie. Jenže to je ta nejméně důležitá věc, která nás má na EU zajímat. Spíše by prezidenta měla trápit Unie, která je zcela odtržená od života občanů členských zemí a reguluje všechno, i to, co regulovat nemá. O tom ale nepadlo ani slovo. Dalším slibem bylo doplnění Ústavního soudu. Ano, podařilo se, ale o kvalitě soudu v Brně, což je naprosto rozhodující, to nic nevypovídá, to uvidíme až v budoucnosti. Zeman nemluvil ani o tom, že Ústavní soud si už delší dobu hraje na další součást politické moci a to by neměl.

Naplněním Zemanových slibů má být i to, že založil nadační fond, který měl přispívat na umořování státního dluhu. Ano, prezident na něj každý měsíc posílá 60 tisíc korun. Celkem je ale, podle posledních zveřejněných údajů k 15. prosinci, ve fondu jen necelých 716 tisíc korun. Prezident se pochlubil, že v poslední době do fondu začaly přispívat i firmy. Jenže ve výpisu dárců žádné firmy v podstatě nejsou. Jediný větší dar dal v poslední době kancléř Vratislav Mynář (50 tisíc) a Tekko Reality, která poslala 100 tisíc Kč. Ta je z Uherského Hradiště, tedy z kraje, kde „operuje“ právě Mynář. Slova o firmách byla jen další prezidentskou pohádkou.

Posledním slibem Miloše Zemana bylo, že nebude společnost rozdělovat. V poselství tvrdil, že rozdělení společnosti skončilo lednovými prezidentskými volbami. Opak je pravdou. Dnes rozděluje společnost, tak to bylo ale i za Havla a Klause, právě současná hlava státu. Což je jedním z největších problémů Zemanova vládnutí. Příkladů k tomu máme letos dost a dost.

Prezidentu Miloši Zemanovi můžeme opětovat přání dobrého zdraví, tak jak to učinil on k občanům. Jinak bylo ale deset minut vánočního poselství představením o ničem.