ČSSD

ČSSD Zdroj: tomáš Krist / Mafra/  Profimedia

JAN JANDOUREK: Bude nakonec ČSSD žalovat prezidenta Zemana? Je to její eso v rukávu

Sociální demokraté jsou prý připraveni ke kompetenční žalobě, tvrdí sobotní vydání deníku Právo. Zda je tato žaloba vhodná pro spory, které prezident s potenciálním premiérem Sobotkou má, ale není jisté. Jistý je jen konflikt.

Spor se vede o to, zda prezident má povinnost jmenovat ty ministry, které mu premiér předloží. Miloš Zeman si samozřejmě myslí, že takové právo má. Sobotka je opačného názoru. Proto má sociální demokracie připravenu jako poslední zbraň kompetenční žalobu. Zní to nudně, ale mohla by to být dobrá bodná zbraň. Děkan Právnické fakulty Aleš Gerloch ale v rozhovoru pro páteční vydání deníku Insider možnost kompetenčního sporu zpochybnil.

„Je otázka, jestli je namístě,“ řekl Gerloch. „Kompetenční spor je o tom, zda někdo může vykonávat určitou kompetenci: Pozitivní, když dva orgány tvrdí, že ji mají vykonávat, a negativní, když oba tvrdí, že ji vykonávat nemají. Tady v pravém slova smyslu o kompetenční spor nejde, protože není sporu o tom, že předseda vlády navrhuje a prezident republiky jmenuje. Takže nevedou spor o to, kdo má co dělat.“ Dále tvrdí, že prezident je v případě jmenování Bohuslava Sobotky premiérem jeho ministry „povinen  jmenovat, nemá-li k tomu nějaké ústavní nebo zákonné důvody“.

Musel by pak prezident musel jmenovat třeba Martina Stropnického ministrem obrany? Podle Gerlocha určitě ano. „S tím, že by to samozřejmě reálně nemusel udělat, ale potom by zde mohl být legitimní tlak předsedy vlády, aby tak učinil.“

Nevídaný konflikt

Je jasné, že kdyby došlo ke kompetenční žalobě, byl by to nevídaný konflikt. Pro Zemana by bylo potupné, kdyby takový spor prohrál. Proto je možné, že v případě nejistoty raději ze svých výhrad vycouvá. Byla by to pro něj ovšem značná prohra, už několikátá v pořadí. Kdyby vyhrál, mohl by sice premiérovi komplikovat život, ale sám by mu nějakého ministra vnutit nemohl.

Jediným Zemanovým vítězstvím je tak zatím přežívání jeho loutkové prozatímní vlády, která ale ani jejím členům, ani Zemanovi samotnému nepřidává moc na lesku a důvěryhodnosti. Bylo by asi nejméně bolestné ten kabinet trapnosti rozpustit.

Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier zřejmě předpokládají, že Zeman si jen kolíkuje, kam by až mohl zajít, ale že nakonec couvne. Vzhledem k tomu, že je na tom teď prezident se svými lidmi trochu jako kůl v plotě, bude buď zoufale bojovat o svůj píseček, nebo to raději vzdá, aby se neztrapnil ještě víc. Z dlouhodobého hlediska se ale dostal do situace, že bojuje téměř proti všem. Musel by být genius a mít štěstí, aby vyhrál. Obojí není jisté.