Zemanovci

Zemanovci Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Zemanovci před krachem. Jméno prezidenta z názvu zřejmě zmizí

Strana práv občanů Zemanovci zažívá nejhorší období své krátké historie (založena byla v říjnu 2009). Krach v říjnových volbách, vnitřní rozbroje i velký dluh za kampaň, řeší dnešní sobotní sjezd. Navíc se od svého dítěte odvrací i prezident Miloš Zeman.

Pouhých 1,5 procenta hlasů v říjnových předčasných volbách a obrovský propadák Zemanovců, má pro prezidentskou stranu závažné důsledky. Například na předvolební kampaň si strana půjčila deset milionů korun, ale experti odhadují, že celá kampaň stála až kolem 50 milionů. Protože kvůli slabému výsledku bude i příspěvek státu pro SPOZ malý, není jasné, jak chce tento politický subjekt zaplatit své závazky. Navíc se Zemanovci finančně výrazně vyčerpali už při prezidentské kampani.

Nakonec sice v lednu prosadili za podpory voličů KSČM, ČSSD a části ODS Miloše Zemana na post prezidenta, ale samotná hlava státu je ke své straně čím dál rezervovanější. Zeman naznačil, že jeho jméno by mělo zmizet z názvu hnutí a v sobotu odmítl i pozvání na sjezd. SPOZ splnil pro Zemana roli pověstných „užitečných idiotů“ a prezident už stranu k ničemu nepotřebuje. Zbavování se svých někdejších přívrženců je přitom pro Zemana obvyklou záležitostí.

Uvnitř strany se také vyprofilovala odbojná skupina kolem zakladatele SPOZ Miroslava Šloufa, proti které stojí věrní Miloše Zemana. Představitelé Zemanovců ale všechny problémy bagatelizují a tvrdí, že strana se z neúspěchu rychle oklepe. Bez samotného Miloše Zemana však SPOZ v podstatě ztrácí smysl své existence. Zajímavé je, že Zemanovcům nepomohla ani výrazná účast ve vládě Jiřího Rusnoka. Z možné politické štiky české politiky tak podle všeho odplouvá strana působící dnes jako leklá ryba.