Vláda

Vláda Zdroj: Ľubomír Kotrha

VILIAM BUCHERT: Na koalici s ANO doplatí jak sociální demokraté, tak lidovci

Koaliční smlouva je hotova, strany, které chtějí vytvořit nový kabinet, obsazují jednotlivá ministerstva. Je ale jasné, že až nastane čas dalších voleb do Poslanecké sněmovny, tak ČSSD a lidovci na tuto vládu nebudou vzpomínat v dobrém. Hnutí ANO udělá vše pro to, aby bylo vládnutí výhodné hlavně pro něj.

Sociální demokraté se dnes sice tváří jako silná a konsolidovaná strana, ale slabý výsledek ve volbách je bude pronásledovat dál. Neexistuje žádný důvod, proč by měl být příště lepší. Bohuslav Sobotka není vůdce, který by mohl přitáhnout masy a ČSSD bude tlačena kroky dalších koaličních partnerů k tomu, že se nebude moci profilovat jako výrazná levicová strana. Toho využijí opět komunisté, zůstanou s tvrdou levicovou rétorikou osamoceni, navíc z opozice mohou říkat i věci, které si socialisté nebudou moci dovolit. ČSSD se bude snažit ve vládě rozdávat občanům peníze, ale vážným problémem je, že při současném výkonu české ekonomiky, to prostě nepůjde. Levicový volič chce především péči sociálního státu, který se ale otřásá v základech. Do dalších voleb proto nebude mít  ČSSD co nabídnout.

Podobně na tom bude KDU-ČSL. Pokud budou chtít lidovci udržet zdání strany pravého středu, budou muset po čase koalici opustit, jinak se vytratí důvod tohoto politického kočkopsa volit. Program KDU-ČSL má sice některé podobné prvky jako program ČSSD, ale ideologie těchto stran je od sebe příliš vzdálená, stejně jako jejich voliči. Tak jako zničila Stranu zelených účast v Topolánkově vládě a Věci veřejné v té Nečasově, na cestě k opětovnému znicotnění jsou i lidovci. Vždy budou ve vládě tahat za kratší konec a je úplně jedno, že používají silná slova a vydírají ostatní koaliční partnery.

Největším problémem pro ČSSD a lidovce totiž je, že hnutí ANO stále nemá žádný program, který by se dal brát vážně. Pořád jsou to jen předvolební hesla. Lákavá, ale jen hesla. Za pár let se nedají zopakovat. Navíc je ANO řízeno nestandardně jediným člověkem, bez něhož není hnutí schopno udělat krok žádným směrem. Ani to v politice dlouhodobě nestačí. ANO bude ve vládě jednat impulzivně a nečekaně, což socialisty a lidovce často vykolejí a nebudou schopni na to adekvátně reagovat.

ČSSD, Zemanovci, ANO i úsvitový Okamura, často před volbami říkali, že Nečasovu vládu řídil vlastně Miroslav Kalousek. Ať se bude Bohuslav Sobotka snažit sebevíc, za nějakou dobu se bude říkat, že jeho vládu řídí Andrej Babiš. A na to ČSSD a KDU-ČSL doplatí.