Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Lidovci ve vládě být nemusí, soudí Babiš. Možná, ale moc si nepomůže

Pokud KDU-ČSL nestačí dvě ministerstva, je alternativou menšinová vláda soc. dem. a ANO. Novinářům to v reakci na vyjádření šéfa lidovců Pavla Bělobrádka v pátek řekl předseda ANO Andrej Babiš.

Andrej Babiš se rozhořčil. Prohlásil, že když budou trvat lidovci na třech ministerstvech a nespokojí se se dvěma, tak bude prostě dvojčlenná koalice. Bude prý jednodušší se dohodnout. Zdá se, že pan Babiš se ještě musí doučit praktické politice.

„Pokud se ČSSD vzdá resortu ve prospěch lidovců, tak v tom nevidím problém. Ale vadí mi tradice, že nejmenší určuje pravidla hry. Pan Bělobrádek hovoří i o menšinové vládě soc. dem. a ANO, tak fajn, můžeme se bavit o menšinové vládě. Vždy je lepší, když se dohadují dva,“ prohlásil Babiš.

Politická realita je ale docela jiná. Je to asi jako se žebříkem. Pokud měří šest metrů a k dosažení střechy chybí dva metry, nedá se nic dělat. Je totiž jedno, jestli chybí pět metrů nebo jeden, prostě to bez toho nejde. Sobotkova vláda s ANO někde chybějící hlasy k vládnutí sehnat musí. K dispozici jsou lidovci, Okamura a komunisté. Všichni budou za svou vstřícnost něco chtít.

Pokud bude vláda hledat hlasy v opozici, je to o něco těžší, protože opozice se může na vládu klidně vykašlat, protože nemá co ztratit. Dělat tedy ramena není na místě. Ten čas přijde, až bude mít Babišova strana sama 101 poslanců ve Sněmovně. Jenže to zřejmě nikdy mít nebude. Bylo by tedy jednodušší buď se dohodnout, nebo účast ve vládě vzdát. V podstatě jsou to počty pro první třídu.