Julius Fučík

Julius Fučík Zdroj: Wikipedia.org

JAN JANDOUREK: Komunisté teď vytahují Fučíka, kterého sami cenzurovali

Pokud jde o odboj, mají komunisté dost másla na hlavě. Jeho hrdiny utiskovali stejně jako nacisté. Měli by raději mlčet.

Pan Jaroslav Kojzar, znalcům a pamětníkům netřeba to jméno představovat, začal na stránkách Haló novin v pondělí cupovat publicistu Jana Zieglera. „Jakýsi pan Jan Ziegler (…) se pustil před časem do Julia Fučíka. Už titulek napovídá o lecčems. Prý válečné hrdiny znevážili komunisté a místo nich nastrčili Fučíka."

Dále Kojzar pokračuje v myšlenkách o Fučíkovi: „Účastnil se ilegální práce a vydával dokonce ilegální noviny s docela nemalým dosahem, a dokázal, na rozdíl od mnoha a mnoha jiných, vodit gestapáky za nos a tak ochránit desítky známých umělců. To se nepovedlo nikomu jinému. Zná snad pan Ziegler nějaký podobný příklad? Jistě lze polemizovat s tím, že málokomu, snad nikomu v oněch dobách, se nepodařilo napsat na motácích knihu. Příležitost možná měli další.“ A říká, že „Fučíkova Reportáž je plna dramatu, ale nikoli absurdního, i když skutečnost bývá někdy daleko absurdnější než Largo desolato Václava Havla“.

Tedy pokud jde o tu absurdnost, spočívá v tom, že Fučíkova reportáž vyšla v úplnosti až péčí kapitalistického nakladatelství TORST. (Havlovy hry tu za komunisté vycházet nesměly.) Soudruzi tajili čtyřicet let motáky, kde sám Fučík o sobě píše, že některé informace gestapákům pustil. Nehodilo se jim to do obrazu hrdiny.

Až kapitalisté dopřáli Fučíkovi svobodu projevu. S. Kojzar také nepřipomíná, že to byli komunisté, kdo zavíral a popravoval účastníky odboje, jen proto, že to byli účastníci západního odboje. Opomenul, že i Ludvíka Svobodu zadrželi. Františka Fajtla zavřeli. Po komunistickém převratu byl propuštěn z armády, zatčen a bez soudu rok a půl vězněn na Mírově. Ale co, stačí drzé čelo velké jak poplužní dvůr, jak se říkalo. Ale to jsou komunisté, pořád stejní, lež na lež. Starého soudruha novým kouskům nenaučíš.