brdy

brdy Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Nechte Brdy vojákům!

  Jako zarytý milovník brdských lesů, který tam občas ilegálně proniká do vojenského prostoru vidět českou krajinu bez lidí, protestuji proti přeměně toho území v CHKO! Nechci, aby se ty lesy pokryly vydlážděnými chodníčky a kadibudkami, zmrzlinárnami a stánky s rumem pro turisty, co se před hospodou vyvalí z auta!

 Vojenský újezd Brdy, rozkládající se na rozloze cca 26 000 ha, je nejstarší vojenský újezd a třetí největší. Vznikl v roce 1927 jako dělostřelecká střelnice a po roce 1949 až do roku 1952 byl rozšířen v podstatě do současné podoby. Takže po dobu šedesáti let je tamní ekosystém chráněn před zásahy člověka, a i když jde většinou o antropocenózu (nepůvodní hospodářský les), šedesát let střídmých a citlivých zásahů do porostů a především nepřítomnost výstavby a silničního provozu učinilo z Brd unikátní kus divočiny šedesát kilometrů od Prahy.

Nyní se má újezd částečně rušit. Na lokalitách vyňatých z pravomocí vojáků má vzniknout Chráněná krajinná oblast. Myslím, že je to špatně, a pokusím se nastínit důvody. Unikátnost brdského komplexu jsem podthl výše. V třetí a čtvrté zóně CHKO se staví jak o život, a minimálně smerem od Jinec a Příbrami už dosahují satelity a cukrové vesnické novostavby čerstvě na venkov odšedších příbramáků až na hranice újezdu.

Část újezdu zůstane jako cvičiště pro jinecké vojáky. Dotčené území "převedená pod civil" ztratí statut vojenského újezdu a celé území bude nově rozčleněno na cca 27 – 30 nových katastrálních území, 4 okresy a 2 kraje, což pro toto celistvé území bude asi největší problém do budoucna. To nepůjde celostně chránit a dojde k jeho zastavění satelity a skladovými halami. I v oblastech, které budou spadat pod CHKO (jehož provoz není levný) se bude stavět rozhodně víc než nyní. A kromě těch zbytků prostoru, který zůstane vojákům, bude ta obrovská plocha netknuté přírody a obrovská zásobárna pitné vody v háji.

Provoz brdského újezdu stojí celkem málo peněz, a nejsou na něm restituční nároky. Navíc na něm bydlí minimum stálých obyvatel. Proto by bylo mnohem rozumnější kvůli úsporám zrušit vojenský prostor Libavá (zatížený restitucemi a civilním obyvatelstvem), Brdy nechat v kompetencích vojáků, a rozčlenit je na dvě zóny. Vstup pouze pro armádu - místa, kde by armáda cvičila - a plochy perspektivně důležité pro obranu státu (kdyby bylo potřeba někam přesunout stávající jiná vojenská  cvičiště z jiných koutů republiky). Tyto části by byly přístupné veřejnosti, ale jen na povolenku, která by stála třeba stovku na měsíc. Zákaz vjezdu motorových vozidel, povolený vjezd terénních kol, zlevněné vstupenky na celoroční vstup a sezónní vstupenky na podzimní houbařskou sezónu. To by neodradilo vážné zájemce o nedotčenou přírodu, ale znemožnilo by to masovou hardturistiku spojenou se zastavováním území budkami nejrůznějších služeb, budováním chodníků a podobně. Ostrahu vojenskou policií platit z toho, co se na těch vstupenkách vybere (zájemců budou tisíce) a neuvěřitelný kus nádherné přírody bez lidských sídel může zůstat v původní podobě mnohem snáze, spolehlivěji a hlavně pro státní kasu řádově levněji, než když se brdský újez oseká na pětinu původní rozlohy, rozseká mezi desítky vlastníků, takže bude nechránitelný, zastřeší přírodní rezervací a nechá zastavět satelity.