Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Ignác Říha

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Nechte Babiše dělat pořádek!

S hrůzou zjišťuji, že Andreje Babiše volila značná část mých známých, jinak příčetných malých podnikatelů. Hlavním argumentem bylo, že už dokázal, že je schopný podnikatel, takže bude dobře hospodařit. Fakt jim přeju, až začne!

Nepatřím mezi obdivovatele Andreje Babiše, naopak mi jeho přítomnost v politice nahání opravdový strach. Ale něco mu nemůžu upřít. Je to zcela jistě inteligentní, schopný a mimořádně cílevědomý muž. A tak bude i v politice stejně urputně jako v podnikání dosahovat vytyčených a naplánovaných cílů. Jedním z těch cílů proklamovaných ve volební kampani je lepší výběr daní.

Jenom pro připomenutí: Daně platí v České republice zaměstnanci, koncerny a větší firmy, které jsou vidět. Malý podnikatel, pokud je své cti dbalý, zaplatil za uplynulých dvacet pět let na dani z příjmu naprosté minimum, protože většinu zakázek dělá bez papírů. A stejné je to s odvody za jeho dva až sedm zaměstnanců - většina z nich má papírově dvanáct tisíc hrubého a k tomu deset tisíc dostávají bokem. Taky bez papíru.

Andrej Babiš je nesporně schopen, když ho k tomu pustí, tvrdou represí a přísností jako ve svých firmách této zažité praxi zamezit. A já jsem fakt zvědav, co budou ti mí známí živnostníci a drobní podnikatelé, co ho volili, říkat, až je jejich kandidát Andrej poprvé v historii donutí platit daně.