České století

České století Zdroj: Česká televize

VILIAM BUCHERT: Úchylky komunistů se stupňují, už si sami nařizují cenzuru na televizi

Už je to 24 let, co někdejší Federální shromáždění zrušilo 29. listopadu 1989 vedoucí úlohu KSČ v Československu a výchovu v duchu marxismu-leninismu. Komunisté ale pořád trpí nejrůznějšími úchylkami, jako by stále byli u moci.

Například jejich poslanec Zdeněk Ondráček mlátil jako policajt lidi v době demonstrací za svobodu v lednu 1989. Pak několikrát lhal a tvrdil, že bil občany proto, že byli ozbrojeni. Za jeho odporné chování ho jeho soudruzi zvolili do sněmovny. Předseda Vojtěch Filip spolupracoval s tajnou policií (StB), a také se tváří, že nic se neděje. Proto podporuje komunistický návrh na zrušení lustračního zákona. No bodejť by ne. Pražská poslankyně KSČM Marta Semelová je pořád neochvějnou milovnicí Klementa Gottwalda, který nechal popravit a uvěznit v době své vlády tisíce politických oponentů. Někteří komunisté se proto rozhodli, že se ani nebudou na protest dívat na seriál České televize České století. Poslední dva díly se jmenovaly Všechnu moc Stalinovi a Zabíjení soudruha, jež pojednávají o nestoudném chování a činech komunistů v letech 1948 a 1951.

„Od kolegů jsem slyšel, jak dalece tendenční ten seriál je. Jinak mám málo času a jsou lepší seriály. Třeba o vaření,“ řekl serveru iDnes.cz komunista Zdeněk Dobrý, který vede finanční výbor na hejtmanství Vysočiny. Také šéf KSČM v tomto kraji, Pavel Kalabus, řekl stejnému serveru, že je to „účelově zaměřená věc“.

Komunisté se samozřejmě nedívají ze zcela jiných důvodů, protože seriál České televize není vůbec tendenční. Realita byla ještě daleko horší, než ukazují jednotlivé díly. KSČM se prostě jen se svou zločineckou minulostí pořád nevyrovnala. Poslanec Ondráček se možná chystá opět „zasáhnout“ na Václavském náměstí jako v roce 1989.