poslanecká sněmovna

poslanecká sněmovna Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Volby přežilo jen 20 lidí, strany si z nás dělají srandu

Znáte je? Máme 200 poslanců a poslankyň, 81 zástupců v Senátu. Ale po říjnových volbách se zdá, že z nich „přežilo“ pouze několik politiků. Staly se z nich chodící a hovořící hlavy a je jim jedno, zda dané problematice rozumí, či nikoli.

Politické strany si z nás zjevně dělají legraci. Otevřete noviny, zapnete televizi, pustíte si rádio, kliknete na některý zpravodajský server, a pořád a pořád hovoří ti samí lidé. Nejenže je to nuda, ale z logiky věci, protože nikdo nezná všechny oblasti života a chodu společnosti, se opakují a omílají stejné fráze. Z člena ČSSD Lubomíra Zaorálka se tak přes noc stal odborník na církevní restituce, přestože k nim nebyl schopen za poslední týdny říci jedinou relevantní informaci. Jen to, že církve mají ustoupit. Šéf hnutí ANO donekonečna opakuje, že stát má centrálně nakupovat a že prostě se to s těmi daněmi nějak udělá. Jak? Tomio Okamura je pak naprostým Broukem Pytlíkem a expertem na úplně všechno. Kdysi nám jako mluvčí cestovních kanceláří byl schopen popsat počet kokosových palem na kilometr čtvereční v Ghaně, dnes zná pouze tři slova a těmi jsou „Úsvit přímé demokracie“.

Z politiky se tak stalo něco, co zajímá lidi ještě méně, než předtím. Vůbec nic nového a osvěžujícího neslyšíme, jen stále stejné fráze. Svým způsobem se to stává nesnesitelným.

Za ČSSD hovoří pouze předseda Sobotka, Gajdůšková, Štěch, Zaorálek a občas pučista-hejtman-polepšenec Chovanec. Za komunisty Filip, Dolejš a Kováčik. Za ANO Babiš, Jourová (ta dokáže se svým zářivým úsměvem okomentovat i štěpení v jaderné elektrárně), Stropnický a Faltýnek. Za lidovce Bělobrádek a Jurečka. Za topku Schwarzenberg, Kalousek, Langšádlová a Gazdík. ODS reprezentuje Kuba a Němcová. Za Úsvit jen Okamura. Kromě občasných výjimek, je to vše.

Rozsah znalostí těchto lidí je ale udivující. S podivem je, že nikdo z nich už nezískal nějakou Nobelovu cenu. Jsou schopni (a hlavně ochotni) popsat kvalitu potravin i vývoj v lidově demokratickém Laosu. Rozumí daňové zátěži i kvalitě práce Národního divadla. Mohou být ministrem čehokoli.

Divné to je. Nediví se pouze ti jmenovaní.