Roman Houska

Roman Houska Zdroj: profimedia.cz

Nejdříve puč, pak vražda. Co se to kolem ČSSD děje?

Kdyby to nebylo tak vážné, tak věci, které se dějí v posledních dnech a týdnech kolem ČSSD, by byly podkladem pro dobrý detektivní román. Román to ale není a sociální demokracii to může do budoucna poškodit.

Puč zosnovaný Michalem Haškem za podpory prezidenta Miloše Zemana nakonec nevyšel. Údajný předseda socialistů Bohuslav Sobotka se stal alespoň na chvíli skutečným předsedou a snaží se rozkol i oslabení ČSSD zažehnat siláckými řečmi a enormní aktivitou. Jistě se to na čas podaří, ale oponenti ve straně nezmizí. Zejména pokud se začnou ve vládě, pokud vznikne, objevovat první problémy. A že se objeví, je v případě účasti hnutí ANO téměř zaručeno. Navíc ČSSD nebude v kabinetu nijak dominantní, to Andrej Babiš nikdy nepřipustí. Co z toho vznikne, je ve hvězdách. Až za čas proto uvidíme, jak na tom Sobotka vlastně je. Že taškařice s lánskou schůzkou a nejednotnost socialistů poškodí i do budoucnosti stranu u voličů, je ale stoprocentní již dnes.

Pondělní vražda vlivného severočeského člena ČSSD Romana Housky je jiná káva. Nejenom proto, že šlo o životního partnera bývalé hejtmanky, Jany Vaňhové, která je v současnosti náměstkyní hejtmana. Jde o to, že Houska byl velmi kontroverzní člověk. Kdyby byl v ODS, už by byl označen za kmotra. To u veřejnosti přispívá k šíření nejrůznějších spekulací a úvah. A to opět není dobré pro sociální demokracii, i když ta se jistě bude proti spojování s Houskou hlasitě ohrazovat.

Samozřejmě, mohlo se jednat o loupežnou vraždu, která neměla nic společného s politikou či nějakými podnikatelskými aktivitami Romana Housky. Novinky.cz ale napsaly, že motivem Houskovy vraždy mohlo být vydírání, protože se v poslední době údajně právě on chlubil tím, že má kompromitující materiály na vlivné lidi z politiky a byznysu v Ústeckém kraji. Potvrzení jakékoli takové indicie by posunulo ČSSD do sfér, ve které si nepřeje být žádné politické seskupení. Je pak jedno, jak byl pro stranu či ve straně Houska důležitý či nikoli.

Sociální demokracie se tak dostala v posledních týdnech vlastní vinou do těžké defenzivy. Musí vysvětlovat věci, které se hodí právě teď nejméně. A může být hůř. Daleko hůř…