Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Fiasko. Na Zemanův fond na umoření dluhu přispívá jen prezident

Miloš Zeman představil v druhé polovině června svůj Nadační fond na splácení státního dluhu, kam sám posílá každý měsíc 30 procent svého platu. Tehdy věřil, že se k němu přidají další bohatí lidí. Ale nestalo se. Do fondu přispívá v podstatě jen sám prezident.

Navíc je zřejmé, že fond se snaží někdo „narušit“ neustálým posíláním minimální částky. Aktivní je v tom zejména Ing. Pavel Drs. Ten poslal jen za říjen 30 darů, ale každý je v hodnotě pouhé jediné koruny.

Na stránkách fondu je ke včerejšku zveřejněna vybraná suma a ta k datu 12. listopadu činila 403 350 korun a 95 haléřů. Většinu těchto peněz ale poslal Miloš Zeman sám. Ten posílá podle seznamu dárců, který obsahoval v neděli data od 27. srpna do 12. listopadu, každý měsíc 60 tisíc korun. „Fond má mít psychologický efekt proti plýtvání,“ řekla hlava státu při představování fondu. Jenže žádný efekt nenastal. Když například studujete příspěvky do fondu, částky jsou buď minimální v řádech korun, nebo jen několika stovek či tisíců.

Prezident podle zakládající listiny vložil do začátku 60 tisíc a pak, jak slíbil, skutečně posílá měsíčně stejnou částku. Mzda českého nejvyššího představitele činí v současnosti 186 300 korun a dalších 173 tisíc dostává jako náhradu na různé výdaje. Na rozdíl od minulosti podléhají tyto peníze zdanění.

Koncem září si proto Miloš Zeman stěžoval, že bohatí lidé nevyslyšeli jeho žádost a nikdo nic neposílá. Proto naznačil, že to podnikatelům připomene. Když prý s ním budou chtít jet na jeho zahraniční cesty, měli by přispět. Experti a samotní podnikatelé ale považují jeho snahu za absurdní, protože vůbec nic neřeší a je zbytečná. Státní dluh České republiky teď činí kolem 1,74 bilionu korun. Dluh vůči HDP se blíží 49 procentům. Je to samozřejmě daleko méně, než v mnoha jiných zemích EU, problémem ale je, že neustále narůstá. Podle propočtů o 3400 korun za vteřinu, takže Zemanův fond na tom nedokáže změnit vůbec nic. Dokonce ani symbolicky ne.