osn

osn Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: OSN se zbláznila, neplaťme ji. Podporuje diktátorské režimy

To, že OSN je neplodná organizace, která není schopna prosadit mír ve světě a pořádně si dupnout na nejrůznější diktátory a autoritářské vůdce, je známo mnoho let. Že ji ale její vlastní mechanismy přivedou až k tomu, že podporuje nesvobodu ve světě, je fatálním selháním.

Organizace spojených národů je financována z peněz členských států. Do rozpočtu na tento rok přispívají USA částkou 618 miliónů dolarů, Japonsko dá 304, Německo 200, Francie 157, Velká Británie 146, Austrálie 58, třeba Rakousko 22 a Česká republika 11 miliónů amerických dolarů. Celkový rozpočet na rok 2013 je něco více než 2,8 miliardy dolarů. Shrnuto: činnost OSN a všech jejích organizací platí velkou většinou demokratické země světa.

Jenže například v úterý byly zvoleny novými členy Rady OSN pro lidská práva i Čína, Rusko, Saúdská Arábie, Kuba či Vietnam. Je to naprostý výsměch tomu, že demokratický svět bude platit úředníky diktátorských či autoritativních režimů, kteří budou „dohlížet“ i na dodržování lidských práv ve svobodném světě. Mechanismus OSN vychází ze systému rotací míst v jednotlivých orgánech společnosti. A tak někdy svět nesvobody diktuje to, co má dělat svět demokratický. Jakou to má ale logiku a funkčnost, nedokáže vysvětlit z úředníků OSN v podstatě nikdo. Ke zlepšení světa to nepřispívá, naopak to udržuje při životě nepřijatelné praktiky.

Bohužel demokratický svět k tomu mlčí. Připomíná to mlčení a toleranci ke komunistům, bývalým komunistům a estébákům v naší Poslanecké sněmovně. Zdá se, že už ani to většině lidí nevadí. Pak ale nastává otázka, proč to máme vlastně platit, když to přispívá k omezování svobody.