David Rath

David Rath Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Neschopná justice - Rath na svobodě, Parkanová ve vzduchoprázdnu

Téměř rok a půl držely úřady ve vazbě někdejšího poslance ČSSD a bývalého ministra zdravotnictví Davida Ratha. Včera ho Vrchní soud propustil z vazby. Dál bude stíhán na svobodě. Případ dokumentuje tristní stav, ve kterém se česká justice nachází.

Rath podle všeho spáchal zločin, alespoň tomu nasvědčují zatím předložené důkazy. Pokud je uzná soud za jasné, měl by být odsouzen a část života by měl strávit ve vězení. To se ale mělo stát už dávno. Zadržen byl protikorupční policií už 14. května 2012.

Proč byl držen rok a půl ve vazbě je těžko pochopitelné. Co vlastně orgány činné v trestním řízení tak dlouho zjišťovaly? Vždyť proti Rathovi svědčí hlavně odposlechy. Těch několik hodin zabere rok studia? Navíc případ je politicky velmi senzitivní, protože David Rath byl historicky prvním česky vazebně stíhaným poslancem během výkonu mandátu. Právě proto se vše mělo řešit rychle, ne tak, jak to některé naše soudy dělají, že vše trvá dlouhé roky. Nechceme Ratha nijak obhajovat, ale obžaloba neschopnosti a pomalosti úřadů je v tomto případě na místě.

Za podobně velké selhání se dá označit i vývoj v kauze bývalé místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a exministryně obrany Vlasty Parkanové. Policie dospěla k závěru, že Parkanová je podezřelá z nezákonného jednání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA. Proto 13. června minulého roku požádala sněmovnu, aby byla tehdejší poslankyně vydána k trestnímu stíhání. Od té doby čekáme a čekáme. Že byla podobně nepochopitelně liknavým způsobem zničena jedna politická kariéra, je zřejmé. Představa, že nakonec Parkanová ani nebude obviněna, je děsivá. Protože pokud obviněna být měla, čas dávno vypršel.

V obou případech se proto zdá, že by mohlo jít i o určitou politickou manipulaci. Dokazovat se to bude těžko, ale někdy k podobnému zjištění stačí sledovat to, co se kolem těchto kauz děje. Lépe řečeno v případě orgánů činných v trestním řízení neděje.