Hnutí ANO může slavit

Hnutí ANO může slavit Zdroj: Pavel Hofman

VILIAM BUCHERT: Ještě jedno takové vítězství a Babišovo ANO může být zničeno

Pyrrhos, starověký král z Epeiru, měl pověst vynikajícího válečníka. Do dějin vstoupil zejména svoji poznámkou po bitvě u Auscula (279 let před Kristem). Když mu jeho důstojníci blahopřáli k vítězství, údajně řekl: „Ještě jedno takové vítězství a jsme zničeni.“ V podobné situaci je dnes Andrej Babiš a jeho hnutí ANO.

Pokud Babiš podlehne svodům moci a vstoupí do vlády se sociální demokracií a lidovci, velká část jeho příznivců bude spokojena. Vůdce ANO byl totiž před volbami jako stroj – pořád opakoval to samé a nenechal se v profesionálně vedené kampani ničím vykolejit. Mnoha jeho voličům se právě to jevilo jako symbol síly, sebevědomí a jistoty. Jenže koaliční vláda je obrovským kolosem kompromisů, které mohou nakonec semlít i ty silné a sebevědomé. Bez kompromisu se v politice v podstatě nedá dlouhodobě existovat, ale s ním se oslabuje jednoznačnost sdělení a přímočarost, s kterou se před volbami útočí na voliče. ANO to má navíc těžší než lidovci, u kterých účast v jakémkoli kabinetu nikoho nepřekvapuje, ani je samotné. Babiš se daleko hůře bude moci vymlouvat na koaliční vládnutí, když opustí své předvolební sliby. Za vítěze voleb je považován právě on. Proto jeho voliči, které navnadil tím, že chce zničit zaběhlý politický systém, očekávají, že bude hrát ve vládě rozhodující roli. Jenže to nemůže připustit ČSSD, jinak odejde za ODS do politického záhrobí.

Co tedy s tím?

Kdyby se Andrej Babiš rozhodl, že do vlády nepůjde (tato varianta se v současnosti jeví jako méně pravděpodobná, neboť by to mohlo vést k dalším předčasným volbám), tak jeho voliči budou zklamáni, protože výsledek nad 18 procent je něčím, o čem se jim před několika měsíci ani nesnilo. Když ANO zůstane před branami Strakovy akademie, přinese mu to úbytek příznivců. Ti jsou strašně nažhaveni na změnu (že bude líp, jak znělo Babišovo předvolební heslo, tomu moc nevěří), jenže bez přímého vládnutí se vyslovené cíle prosazují hůř. Na druhou stranu by Babiš mohl v opozici daleko lépe rozleptávat systém, který se mu už podařilo narušit.

Přestože se hned po volbách hovořilo o tom, že vítězem voleb je vlastně hnutí ANO a jeho miliardářská obdoba Berlusconiho, s odstupem se ukazuje, že to může být i vítězství Pyrrhovo.