Okamura, Bárta

Okamura, Bárta Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Okamura velebil Víta Bártu, teď se k němu nezná

Tomio Okamura se už několik let představuje jako člověk, který dokáže odpovědět na všechno. Dokázal si zdůvodnit i to, proč dal šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi, jehož strana se stala symbolem nedůvěryhodnosti v české politice, první místo na kandidátce v Plzni. Když byl teď Bárta obviněn policií, tak Okamura najednou mlží a nedostává se mu slov.

Podívejme se, co Okamura kromě jiného napsal na stránkách svého hnutí Úsvit 9. září: „Naše průzkumy nám dávají preference nad dvacet procent… Náš volební úspěch by nás stál maličkost – distancovat se od Víta Bárty. Bylo by to populární a přineslo by to dokonce body navíc.“ Dvacet procent to nebylo, sám Bárta se do sněmovny nedostal. Ale podívejme se na další perličky T.O.: „Víta Bártu jsem poznal kdysi jako ministra, který byl jediný, kdo s námi začal vážně komunikovat například na téma řešení exekutorů či korupce…“ Jistě, Bárta ještě v ABL svým zaměstnancům sdělil, že úplatky (pardon, provize) se budou brát ve výši 10 procent za zakázku a měl i další skvělé nápady.

Pozorujme dál Okamurovo jasnozřivé myšlení: „Byl to opět Vít Bárta, který nás letos na jaře informoval o dohodách o povolební spolupráci mezi pány Kalouskem a Sobotkou z ČSSD…“ Tak určitě. Bárta zřejmě Kalouska se Sobotkou nechal odposlouchávat, čemuž by se nikdo ani nedivil, ostatně jeho ABL to dělala často. A odposlechy hrají hlavní roli i v případě jeho současného obvinění.

Okamura také Bártovi slíbil pomoc: „Pokud jde o mne osobně, jsem člověk, který se za lidi, kteří mi kdy nějak pomohli, nestydí ani v nejhorším srabu. Moje paže je dost pevná, aby každého z nich podržela v těch nejtěžších chvílích, a to samé čekám od přátel svých.“

Okamurův štáb pak dostal před volbami k dispozici i prostory na pražském Kosárkově nábřeží, kde Bárta bydlí. Jenže poté, co policie Bártu minulý týden zadržela a obvinila kvůli odposlechům, které unikly do jeho ABL z Bezpečnostní informační služby, už není Okamurova paže tak pevná: „Vůbec netušíme, o co se jedná. Bárta byl jeden z mnoha kandidátů mnoha stran na našich kandidátkách…“ Takže jen jeden z mnoha kandidátů? Proč spaciálně o něm Okamura psal texty o tisících znacích? Možná předtím to byl i přítel a člověk, který je údajně čistý, který údajně bojoval proti korupci. Čekáme na další krásný text Tomia Okamury a Vítu Bártovi.