Sobotka, Hašek

Sobotka, Hašek Zdroj: Michal Růžička / Mafra / Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Nepleťme se, Sobotka není o nic lepší než Hašek

Politika někdy přináší podivné zvraty. Celou neděli se při čtení nejrůznějších serverů, blogů a profilů na Facebooku zdálo, že i ti lidé, kteří před volbami nemohli přijít předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi na jméno, jsou s ním najednou solidární. Žádný důvod pro to ale není.

Puč, který proti Sobotkovi vedl místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek, patří jistě mezi ty odpornější scénky z dlouhého českého politického thrilleru. To ale ze Sobotky nedělá najednou hrdinu, ani člověka, s kterým lze souhlasit. Vždyť to byl před lety právě Bohuslav Sobotka, který jako ministr financí zadlužoval stát. Je to pořád ten samý Sobotka, který nakonec podpořil zemanovskou vládu Jiřího Rusnoka. Je to starý známý Sobotka, který sliboval nesplnitelné.

Samozřejmě jako předseda ČSSD nese i hlavní zodpovědnost za hodně slabý volební výsledek své strany. Copak si už nikdo nevzpomíná na stovky billboardů, které zaplavily zemi, a na kterých socialisté vedli kampaň téměř výhradně přes Sobotku. On sám tím chtěl porazit Haška, zatlačit ho do pozadí. Voliči na to ale nereagovali kladně. Musí za to nést odpovědnost a měl by rezignovat.

Jistě, nebyl v tom sám. Lidé, kteří ho zradili v ČSSD, nesou za výhru-prohru ve volbách stejnou odpovědnost. Například plzeňský hejtman Milan Chovanec. Ten měl na starosti kampaň strany. Stejně tak samotný Hašek, který se tváří, že se ho to netýká.

Většina národa se najednou lekla, že po Sobotkově odstranění nevznikne žádná vláda a zamíříme k dalším volbám. Možné to je. Za to ale může velkou měrou i likvidovaný předseda ČSSD. Není to mučedník, jak by se podle posledního vývoje zdát. A mimochodem – celé týdny jsme od různých politiků jiných stran slyšeli, že se Sobotkou do vlády nikdy nepůjdou. Proč jim teď chybí?