První místopředseda Michal Hašek, předseda Bohuslav Sobotka a šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Vedení ČSSD je v rukou „mladíků“ z jižní Moravy.

První místopředseda Michal Hašek, předseda Bohuslav Sobotka a šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Vedení ČSSD je v rukou „mladíků“ z jižní Moravy. Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Haškův směšný puč v ČSSD nejvíce nahrává Andreji Babišovi

Místopředseda ČSSD Michal Hašek je bratrovrah i sebevrah současně. Puč, který zosnoval proti Bohuslavu Sobotkovi, nejvíce nenahrává jemu a Miloši Zemanovi, ale Andreji Babišovi. Situace před volbami byla totiž diametrálně jiná.

Hašek je typickým produktem stranické politiky – vždy připravený v zákulisí spáchat cokoli, jen aby posílil svoji pozici. Svým způsobem je navíc zákeřný a neschopný domyslet důsledky svých kroků. Léta čekal na příležitost, jak se chopit v ČSSD moci. Bláhově si myslí, že právě nastala. Ano, může mu to krátkodobě přinést vítězství, ale jeho stranu to na dlouhou dobu poškodí a nakonec i jeho samotného včerejší puč smete.

Michal Hašek je navíc velmi podobný Sobotkovi. Ani on nedokáže přitáhnout masy voličů, a pokud bude stát v čele sociálních demokratů, bude se strana dál drolit a příští volební výsledek lze očekávat jako nelichotivý. Hašek se opřel o sílu a autoritu prezidenta Miloše Zemana (ten ihned pochopil, že vlastní stranu, Zemanovce, po volebním výprasku, už nepotřebuje), jenže oba narazí na novou politickou sílu – Andreje Babiše.

Pokud bude Babiš postupovat takticky a chytře, může svým postupem vmanévrovat ČSSD do obrovských problémů, které by mohly vést až k dalším předčasným volbám. A v nich by socialisté vedení Haškem nevyhráli. Babišovi stačí, aby nechal ČSSD sestavovat vládu bez jeho pomoci. Ta pak bude slabá (účast TOP 09 a ODS se dá také vyloučit) a hlavně bude muset počítat s komunisty. I to nahraje Babišovi.

Možná se dnes směje Michal Hašek a Miloš Zeman, ale včera se směšným pučem v ČSSD potvrdilo, že skutečným vítězem voleb je Andrej Babiš. Ten se může připravit na nové rozdávání koblih.