Pro Bobošíkovou dopadly volby opravdu špatně.

Pro Bobošíkovou dopadly volby opravdu špatně. Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Klaus vsadil na špatnou kartu. Bobošíková utrpěla mimořádnou porážku

Hnutí Hlavu vzhůru dostalo podle předběžných výsledků 0,43 procenta. To je dost ponižující konec některých politických ambicí.

U Jany Bobošíkové bylo vždycky zřejmé, že její názory jsou v tom podstatném kontinuální. Hlavním cílem jejích aktivit bylo se někam dostat. A když už se tam nemůže dostat, tak aspoň za to něco inkasovat. Jaké má ta paní vlastně politické názory, to nikdy nebylo zřejmé. Jednou kandiduje za komunisty, jindy zachraňuje českou pravici, Bobošíková je taková améba neboli měňavka, která podle potřeby mění svůj tvar. Proč zrovna na tuto osobu a její účelový slepenec vsadil Václav Klaus, není moc jasné.

Psychologicky by se to snad dalo vysvětlit jen Klausovou snahou potopit a co nejvíc ponížit ODS. Poté, co zanechal za sebou sirotky z Machovy Strany svobodných občanů, už mu celkem nikdo nezbyl. Už dlouho před volbami preference naznačovaly, že je na tom Bobošíková velmi zle a stejně do toho exprezident šel.

Můžeme si ale být jistí, že Bobošíková, pokud se konečně nepůjde živit něčím jiným než náhodným parazitováním na české politice, opět pookřeje a zase vynalezne nějaký nový projekt namixovaný z toho, co chtějí lidé slyšet o Unii, Romech, nezaměstnanosti, korupci a čímkoli, co se zrovna namane.

Dopadne nejspíš stejně jako dnes. O mnoha lidech jsme si mysleli, že jsou aspoň dovední populisté. Ale oni nejsou. Časem se totiž okoukají a jejich náměty si ukradnou ti, co působí dojmem novosti. Tento osud potkal třeba Miroslava Sládka a jeho republikány. Ale tak hlavu vzhůru, paní Bobošíková, vítejte mezi námi obyčejnými občany.