Dominik Duka

Dominik Duka Zdroj: Stanislav Krupař

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Duka pravidla volebního vysílání neporušil

Vypnutí rozhořčeného projevu Dominika Duky ospravedlňuje šéf Radiožurnálu porušením pravidel volebního vysílání rozhlasu veřejné služby. Duka ta pravidla neporušil.

Když se Dominik Duka v Radiožurnálu rozhořčil, vypnuli ho. Pojďme se podívat podrobněji, co vlastně řekl. Byl na návštěvě rozhlasu po jednání u pana Rusnoka, kde si vyjasňovali stanoviska ohledně socialistického návrhu zákonného opatření podaného ministrem vnitra v demisi Martinem Pecinou. Podle navrhovaného opatření by se církevní restituce neměly vztahovat na Pražský hrad - přesněji církevní stavby v jeho areálu.

Duka k tomu řekl: "Ono zákonné opatření chce vlastně potvrdit rozhodnutí soudruha Klementa Gottwalda. Já už dva roky upozorňuji, že v této zemi nás někteří lidé chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali." Výrok je neoddiskutovatelně pravdivý, ten majetek, který nechce Pecina vrátit, skutečně církvi ukradl Klement Gottwald. Pak Duka dodal: "Pokud přijme naše společnost toto opatření, budu vědět, že nežiji v demokratickém státě, protože neplatí ani právní řád, ani žádné zásady a vracíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem!"

Ano, to je samozřejmé. Pokud by církve nedostaly zpět majetek, který jim koministé ukradli, zůstala by naše země alespoň v tomto směru pod rudou vlajkou se srpem a kladivem. Potvrdila by totiž bezpráví spáchané právě ve jménu rudé vlajky.

No a jak to pan Duka řekl, tak ho vypli, kardinál nekardinál a šlo se domu, pořad skončil. To vyvolalo značnou mediální pozornost, takže to musel rozhlas vysvětlit. Šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný napsal iDnes.cz: "Na Radiožurnálu platí Pravidla volebního vysílání. V jejich duchu mají moderátoři instrukce, aby vedli rozhovory podle hesla – nikomu nepomáhat, nikomu neškodit. Dominik Duka byl tázán na výsledky schůzky u premiéra Rusnoka. Dál dostal několik doplňujících otázek. Rozhovor se v závěru dostal už na hranu toho, co vyplývá z výše uvedeného pravidla. Moderátorka jej na to upozornila a pak vedla k závěru. A to po nonverbální domluvě s editorem vysílání," napsal Pokorný iDNES.cz.

Dovolte krátkou citaci: „Pravidla vysílání Českého rozhlasu v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny 2013. Článek 6: Pravidla pro zvaní hostů do vysílání: Pokud host v živém vysílání bez ohledu na moderátorem položenou otázku začne propagovat či naopak kritizovat některého z politiků, kandidátů či některý subjekt, je moderátor povinen okamžitě zasáhnout, případně i přerušit rozhovor."

Duka nemluvil o žádné politické straně ani politikovi, mluvil o konkrétním opatření. A výrok o rudých praporech je pak zcela bez vazby na současné volby. Rudý prapor, srp a kladivo nemá ve znaku žádný politický subjekt, který kandiduje, a i komunisté mají jiné logo. Takže důvodem vypnutí pana kardinála je spíše tradiční česká předposranost než porušení nějakého kodexu.