KSČM

KSČM Zdroj: Michal Růžička / MF DNES / Profimedia

JAN JANDOUREK: Komunistům by se líbilo, kdyby se stát dal na podnikání. Bůh nás chraň

Soudruh Vojtěch Filip, předseda komunistů, má jasno. Ekonomiku zachrání státní podnikání. A komunisté vědí, jak na to.

V rozhovoru pro Hospodářské noviny Filip tvrdí: „I stát, obce a kraje mohou zřizovat podniky, které budou ekonomickou aktivitu vyvíjet. Je jasné, že neoliberální model se zcela vyčerpal a zkrachoval. Takže je potřeba obrátit se k jinému modelu, který bude ekonomiku stimulovat.“

Prý se moc privatizovalo

Že komunisté nikdy ekonomice moc nerozuměli, na to jsme zvyklí. Je tedy třeba s. předsedu poučit, že u nás nikdy žádný neoliberální model nebyl, takže ani nemohl zkrachovat. Spíše jsme tu měli jakýsi sociálně demokratický model, kolem kterého Václav Klaus liberálně a kapitalisticky slovně mlžil.

Předseda KSČM pak pokračuje ve svých vizích: „Dlouho se tady privatizovalo, a ukázalo se, že privátní vlastníci vůbec nejsou lepší vlastníci než stát. Naopak se někdy nechovají jako podnikatelé, ale jako podnikavci.“

Filip by měl možná ukázat aspoň jednu úspěšnou světovou ekonomiku, která je založena na státním vlastnictví „výrobních prostředků“. Pokud je známo, podnikavci se rojili jako vosy především za tzv. socialismu, tedy režimu, kdy stát z nějakého důvodu vlastnil i každou trafiku a dílničku a dopadlo to podle toho. Protože nic nešlo legálně, kšeftovalo se ze všech sil. Soudruzi zapomínají, že to oni vytvořili vrstvu veksláků, z kterých se pak stali „podnikavci“ hrající si na kapitalisty.

Není obchod jako obchod

Nemá cenu o tom vést teoretické debaty. Když přijel našinec na Západ a viděl obchod, byl ohromen. (Proto se tam taky celkem jezdit nesmělo, soudruzi nás chránili před přílišným rozčilením.) Když Zápaďák přišel do našeho obchodu, byl taky ohromen, ale z jiného důvodu. Mnohdy si totiž asi připadal, že nevešel do krámu nakupovat, ale do zenové modlitebny rozjímat o prázdnu.

Kapitalismus prostě funguje, někdy líp, někdy hůř. Všelijaké socialismy nefungují nikdy. Pokud něco funguje v komunistické Číně, tak jen díky kapitalismu.

Šílený experiment

Ale budiž, dejme tomu, že historie ve své slabší chvilce zase komunistům umožní se do toho pustit a ledacos postátnit. Jak to dopadne? Přece jako vždycky. Dovedeme si představit, co by se dělo.

Předně by to nefungovalo, stejně jako to nefungovalo v ČSSR. Státní podnik prostě neumí pružně reagovat. Jeho konečným smyslem totiž není něco vyrábět, ale existovat a zajišťovat z politických důvodů pracovní místa. Výroba je jen nutné zlo. Protože moc vynášet nebude, bude potřeba sebrat občanům jinde. Když někdo české sklo nekoupí, bude potřeba ho dotovat.

A bude to všechno pozoruhodné pařeniště. Užijeme si do sytosti jmenování politiků do dozorčích a správních rad, bude to samá mimořádná odměna za mimořádné výkony, taky se najdou peníze na sponzorování kde koho a kde čeho. Věřím, že v té komedii státního socialistického kapitalismu budou vynikat. O opravdové podnikání ale sotva půjde. Vždyť KSČM se nepodařilo bez hrozby ztrát kdysi úspěšně prodat ani svůj vlastní barák.