Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Premiér Jiří Rusnok kryje podvod svých ministrů

Jen pár týdnů vydrželo vládě Jiřího Rusnoka tvrzení, že je kabinetem odborníků, který se bude starat jen o svoji práci. Jak se blížily volby, ministři na to zapomněli a vrhli se do kampaně. Nejhorší na tom ale je, že premiér podobný postup kryje. Rusnok tím ztratil poměrně slušné renomé, které předtím měl.

Rusnokova vláda vznikla s tvrzením, že se jedná o odborníky, kteří v době politické krize, budou pomáhat ze všech sil zemi. Například ministr dopravy Zdeněk Žák se pak jako „odborník“ předváděl s lopatou na D1, která se opravuje ještě hůř než předtím a situace se tam nelepší. O dalších „odbornících“ jsme v podstatě nikdy nic neslyšeli, nebylo znát a vidět, co dělají. A najednou přišel zlom.Když byl oznámen termín předčasných voleb, nastala u mnoha členů kabinetu obrovská aktivita. Místo práce ale někteří ministři objíždějí za státní peníze republiku a svoji „odbornost“ v úřadech projevovat ani nemohou. Nemají teď na to čas. Premiérovi to nevadí. Mlčí. Mlží. Tváří se, že se ho to netýká.

Navíc šéf Úřadu vlády Radek Augustin také kandiduje za Zemanovce, a to v Olomouckém kraji. I tak nemůže moc pracovat, protože nemá bezpečnostní prověrku a k některým zásadním informacím se nedostane. Ani to Rusnokovi nevadí.

Když kritici vlády Miloše Zemana hned po jejím vzniku upozorňovali, že se jedná o podfuk, že nejde o žádné odborníky, ale o budoucí kandidáty pro volby, tvářili se na Pražském hradě i ve Strakově akademii téměř uraženě a volali: Jakýpak političtí nominanti, odborníci to jsou. A jací odborníci!

Předem domluvený podvod s „odborníky“ bohužel části voličů zjevně nevadí. Nevadí ani Jiřímu Rusnokovi. A jaký to býval odborník…