Babiš, Nemcová

Babiš, Nemcová Zdroj: Profimedia.cz

BOHUMIL PEČINKA: Babišovská mentalita vítězí

Čtvrteční duel mezi pražskými lídry Andrejem Babišem (ANO) a Miroslavou Němcovou (ODS) byl hned zpočátku ovlivněn dramaturgií v režii TV Nova a to v duchu hesla lůzovitosti vítězí. V osobách obou debatérů se navíc setkaly tak odlišné světy, že se míjely a divák si mohl vybrat, co je mu bližší.

Dvě třetiny pořadu tvořily reakce obou politiků na příspěvky této televize, které byly vedeny v naprosto lůzovitém duchu všeobecných katastrof kolem nás. Když jeden z redaktorů v příspěvku použil negativní slovo Čechostát, musel si člověk snad jen vzpomenout na nacistickou a komunistickou propagandu, která podobně tupila korupční skandály první republiky. Ano té republiky, kterou dodnes bere většina Čechů jako inspirativní a úspěšný stát. Nikoli kvůli skandálům, ale tomu, co se objektivně podařilo. Na to druhé tato doba některé tóny prostě neslyší, což vypovídá víc o ní než o dotyčném.

Rozčilení jako program

Vůbec zpravodajství TV Nova nejlépe vystihuje negativisticky rozčilenou náladu doby, která se vyžívá v jobovkách všeho druhu. Andreje Babiš tyto pocity jen smetl na lopatku, převedl do písemné podoby, převázal mašličkou a celé to nazval stranickým programem.

Ve skutečnosti jsou jeho novopolitické postoje ilustrací Masarykova výroku, že rozčilení není program. Chtělo by se dodat, ale v některých případech to tak může být. Nic totiž nevystihuje babišovskou mentalitu mručivého nadávání na všechno kolem jako zpravodajství TV Nova z poslední doby. Ti dva k sobě patří jako Laurel k Hardymu.

Umírněný predátor

Duel Babiš – Němcová odrážel dva odlišné světy lidí. Na jedné straně miliardář, který se dostal k rozhodující části majetku na základě dobrých vztahů s českým státem. Ve chvíli, kdy ztratil v politické sféře krytí (volby 2010) a cítil jisté ohrožení, se rozhodl přímo vstoupit do politiky.

I jako miliardář si ponechal mentalitu levicového populisty, projevující se sliby, spojenými se šibováním stovek miliard korun ve státním rozpočtu od jedněch ke druhým. Ve skutečnosti představitel velkého kapitálu, projevující se v byznyse jako značně agresivní predátor, který svou autoritu odvozuje výhradně z vydělaných peněz.

Naproti tomu expředsedkyně parlamentu Němcová, reprezentantka živnostníků z maloměsta, která se politické řemeslo učila dlouze a těžce, ale dnes je schopna relativně úspěšně obhajovat pravicový směr, který je v krizi.

Při sledování TV člověk pochopil, jak jednoduché to má nová strana, která může jen odkazovat na neúspěchy svých protivníků. Na rozdíl od exvládní strany, která v pořadu musela nést pytel s hříchy i za své koaliční partnery. Pořad TV Nova nešlo brát jinak než pocitově. Žádná velká programová debata se totiž nekonala, protože Andrej Babiš má na všechno automatickou odpověď ve stylu více peněz vybereme, nejlépe na nižších daní a pak to automaticky a lépe přerozdělíme.

Miroslava Němcová namísto toho musela dlouho obhajovat liberální dědictví české pravice, z něhož se dnes snaží Babišové všech zemí světa udělat „bordel“ a korupční struktury. Ne, ti dva se nemohli protnout snad v ničem. Ve společnosti však převládá spíše babišovská atmosféra.